Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΗΠΑ: Γιατί υπάρχει μήνυμα σε γραφή Braille πάνω στα ηλεκτρικά πατίνια;

Ουάσινγκτον – Αν είδατε μήνυμα σε γραφή Braille πάνω στο ηλεκτρικό πατίνι που ενοικιάσατε, μην αγχώνεστε. Δεν είναι οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει. 

Όχι, οι τυφλοί δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία που τα ενοικιάζει για να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους αν τα συγκεκριμένα μέσα μετακίνησης τοποθετούνται/ παρκάρονται σε λάθος σημείο και αποτελούν εμπόδιο ή ακόμα και κίνδυνο για την ασφαλή και ανεξάρτητη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. «Μπορεί να μην το οδηγούμε, αλλά αν σκοντάψουμε πάνω του μπορούμε να διαβάσουμε τις οδηγίες σε Braille για το πού μπορούμε να απευθυνθούμε» λέει ο Shawn Callaway, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στην περιφέρεια της Κολούμπια. «Χρειαζόμαστε την Braille στα ηλεκτρικά πατίνια για να αναγνωρίζουμε την εταιρεία και να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες επικοινωνίας μαζί της». 

Μερικές εταιρείες, όπως η Lyft και η Lime, αναγράφουν πάνω στα ηλεκτρικά τους πατίνια τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ακολουθώντας τις τοπικές πολιτικές που απαιτούν γραφή Braille αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση των εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία σχετικά με την εξασφάλιση πρόσβασης όλων στις πληροφορίες. 

Καθώς οι υπηρεσίες τέτοιων τρόπων επικοινωνίας επεκτείνονται, οι εκπρόσωποι των ατόμων πιέζουν την βιομηχανία να περιλαμβάνει τις πληροφορίες της εταιρείας (πχ τηλέφωνο, email)σε γραπτό λόγο και Braille πάνω στις συσκευές έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι. Και ολοένα και περισσότερες τοπικές αρχές το θέτουν σαν προϋπόθεση στις εταιρείες. 


Στην κομητεία Μοντγκόμερι, στο Μέριλαντ, είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση τω εταιρειών με τις προϋποθέσεις που τίθενται στην Εθνική Νομοθεσία σχετικά με τα Δικαιώματα των ατόμων με Αναπηρία (Americans with Disability Act). Η κομητεία έχει ορίσει ότι τα μηχανήματα θα πρέπει να φέρουν προσαρτημένα σε αυτά μονίμως απτικές πληροφορίες «προκειμένου τα άτομα με τύφλωση και άλλα προβλήματα όρασης να αναγνωρίζουν την εταιρεία στην οποία ανήκει κάθε όχημα / μέσο μετακίνησης και να μπορεί άμεσα να επικοινωνεί μαζί της μέσω τηλεφώνου, email ή ιστοσελίδα». 

Η Maureen McNulty, εκπρόσωπος του Τμήματος Μεταφορών και Συγκοινωνιών του Μοντγκόμερι, αναφέρει ότι μπορεί να καταλάβει ότι οι πληροφορίες σε Braille πάνω στα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να προκαλούν σύγχυση στους βλέποντες χρήστες τους, αλλά με την υποχρεωτική ύπαρξη μηνυμάτων και σε γραπτό λόγο (βλεπόντων) και σε μέθοδο Braille, η κομητεία εξασφαλίζει ότι οι πολίτες με προβλήματα όρασης έχουν την δυνατότητα να αναφέρουν τυχόν προβλήματα. «Ελπίζουμε ότι όλοι οι χρήστες παρκάρουν τα ηλεκτρικά πατίνια τους σωστά», λέει. «Αλλά αν δεν το κάνουν, αυτή η νομοθετική ρύθμιση έχει σαν στόχο να εξασφαλίζει στα άτομα με προβλήματα όρασης την δυνατότητα αναφοράς των προβλημάτων που προκύπτουν από την χρήση αυτών των μέσω μετακίνησης». 

Σε όλη την Αμερική, η κοινότητα των ατόμων με τύφλωση εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την επίδραση/ τις επιπτώσεις που έχει η ταχύτατη εξάπλωση των ηλεκτρικών πατινιών στην μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Τοπικές και εθνικές ομάδες αναφέρουν τους αυξανόμενους κινδύνους από τα ηλεκτρικά πατίνια που αφήνονται απρόσεκτα στη μέση των πεζοδρομίων, σε στάσεις λεωφορείων και σε άλλα σημεία που κινούνται πεζοί. «Αυτά τα ηλεκτρικά πατίνια είναι πραγματικά αθόρυβα όταν κινούνται στο δρόμο, καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό τους από τα άτομα που χρησιμοποιούν μη οπτικές πληροφορίες» ανέφερε σε απόφαση που πέρασε τον προηγούμενο μήνα η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Η οργάνωση επικοινώνησε με το Κογκρέσο για να θέσει ένα ελάχιστο όριο όσο αφορά τον ήχο των ηλεκτρικών πατινιών αφενός και αφετέρου σε εθνικό και τοπικό επίπεδο «να ενεργοποιηθούν νόμοι που θα ρυθμίζουν την χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε ελεγχόμενα σημεία πάρκινγκ, να απαγορευτεί η κίνησή τους στα πεζοδρόμια και γενικά να αποφεύγεται η διατάραξη της κίνησης των πεζών». Οι εταιρείες ηλεκτρικών πατινιών, αναφέρει η ομάδα, θα πρέπει να αναλάβουν από την πλευρά τους να “αναγράφουν σε κάθε ηλεκτρικό πατίνι το όνομα της εταιρείας, τον αριθμό αναγνώρισης του ηλεκτρικού πατινιού, στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία και σε μορφή προσβάσιμη και εύκολα εντοπίσιμη από τα τυφλά άτομα”. Πρέπει επίσης να “δημιουργήσουν προσβάσιμες ιστοσελίδες και εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα έτσι ώστε οι τυφλοί πεζοί να μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν μαζί τους για να αναφέρουν κακή χρήση ή τραυματισμό. Σε γράμμα στους νομοθέτες της Μέριλαντ αυτό τον χρόνο, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών μετέφερε το ίδιο μήνυμα. Ο Callaway αναφέρει ότι είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των ακτιβιστών σε όλη την Αμερική ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν πλέον κίνδυνο για τους πεζούς, βλέποντες και μη. «Αυτά τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι φίλοι της κοινότητας των τυφλών. Είναι επικίνδυνα. Τα άτομα τα αφήνουν στη μέση των πεζοδρομίων, επομένως είναι αρκετά επικίνδυνα», αναφέρει. «Είναι θέμα ασφάλειας και συμπερίληψης». Μερικές εταιρείες αναφέρουν ότι σκέφτονται να βάλουν πληροφορίες σε Braille σε όλα τα ηλεκτρικά πατίνια τους και όχι μόνο στα μέρη που είναι υποχρεωτικό. 

Η Lime, μια παγκόσμια επιχείρηση ηλεκτρικών πατινιών, άρχισε να βάζει γραφή Braille στα ηλεκτρικά πατίνια της στο Σικάγο τον Ιούνιο και μετά συνέχισε και σε άλλες περιοχές. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι παρέχει σε όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών της σωστή εκπαίδευση προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσες αντιδράσεις/ απαντήσεις σε αναφορές που σχετίζονται με την προσβασιμότητα. 

«Στη Lime δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με άτομα με αναπηρία και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για να κάνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας πιο προσβάσιμα, μειώνοντας στο ελάχιστο τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή τη νέα μορφή μετακίνησης στην πόλη» αναφέρει η εταιρεία σε δήλωσή της. «Θα συνεχίσουμε να το έχουμε σαν προτεραιότητά μας ενώ θα υπενθυμίζουμε στους χρήστες μας να μην παρατούν τα ηλεκτρικά πατίνια σε σημεία που εμποδίζουν τους πεζούς ή την διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων». Και τα ηλεκτρικά πατίνια της Lyft στην περιοχή της Ουάσινγκτον έχουν σε Braille τα στοιχεία επικοινωνίας με την εταιρεία.


Απόδοση του άρθρου Why is there a Braille message on my e-scooter? 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι τραβηγμένες το Νοέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Με ήλιο και βροχή, τα πατίνια (αν κοιτάξετε προσεκτικά την εταιρία, θα δείτε και την ειρωνεία) ήταν εκεί...

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου