Ένας νέος πολιτιστικός οδηγός, από παιδιά για παιδιά, δημιουργείται για την Τήνο, μέσω του προγράμματος TINOS Guide & Seek, το οποίο προσκαλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο παιδικό οδηγό της Τήνου με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.
Τα «τριτάκια» της Τήνου, θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό οδηγό, προβάλλοντας το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, μέσα από τα δικά τους μάτια, μέσω του προγράμματος TINOS Guide & Seek, το οποίο αποτελεί αρχική ιδέα και πρωτοβουλία μίας νέας φοιτήτριας από την Τήνο.
Εξοικείωση των παιδιών με τον τόπο ζωής τους
Το όνομα Guide & Seek του προγράμματος προκύπτει από την αγγλική έκφραση ‘hide & seek’ που σημαίνει κρυφτό και σύμφωνα με την ομάδα του TINOS Guide & Seek, «όπως λέει και το όνομά του, τα παιδιά-επισκέπτες της Τήνου θα περιηγηθούν σε όλο το νησί χρησιμοποιώντας τον οδηγό στις διακοπές τους. Το έργο έχει σχεδιαστεί για τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού των πέντε Δημοτικών Σχολείων της Τήνου. Αυτή η επιλογή βασίστηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου της Ιστορίας, που διδάσκεται στα παιδιά αυτής της τάξης, σχετικά με την Μυθολογία και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό τα οποία εξακολουθούν να προβάλλονται στο νησί».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τους υπεύθυνους του προγράμματος, «η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά στα έξω, τα πάνω, τα κάτω μέρη και τη Χώρα. Η ίδια η δομή του τόπου, «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος: Κάθε Γ΄ τάξη απ’ όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού, θα αναλάβει να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για κάθε ένα από αυτά. Καθώς τα σχολεία είναι 5 και τα μέρη 4, οι Γ’ τάξεις των Δημοτικών του 1ου και του Εξωμβούργου θα «ενωθούν» παρέα σε μια ομάδα παιδιών. Επιπλέον, δεδομένου ότι το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου έχει συνολικά 10 μαθητές/μαθήτριες θα συμμετέχουν όλοι».
Σημειώνεται, ότι ο οδηγός θα εκτυπωθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ η διανομή του θα γίνει δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάιο 2020 με έδρα την Τήνο και επίκεντρο τα παιδιά της. Η δημιουργία του οδηγού από τα παιδιά οργανώνεται συνολικά σε 12 εργαστήρια και την παρουσίασή του κατά την ολοκλήρωσή του. Για κάθε Γ’ Δημοτικού αντιστοιχούν 3 εργαστήρια:
1ο Εργαστήριο Γνωριμίας (Φεβρουάριος,2020): Διάρκειας 2 ωρών, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας
2ο Εργαστήριο Εξερεύνησης (Φεβρουάριος, 2020): Διάρκειας 3 ωρών στα χωριά Βωλάξ, Φαλατάδος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Πύργος και στην Χώρα της Τήνου.
3ο Εργαστήριο Γραφής (Μάρτιος, 2020): Διάρκειας 2 ωρών, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού & στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Τα εργαστήρια θα υλοποιήσει διεπιστημονική ομάδα εμψυχωτών, που απαρτίζεται από τους/τις: Αναστασάκη Καλλιόπη (σπουδές στη Δημιουργική Γραφή), Δελατόλας Αντώνης α(Κοινωνικός Λειτουργός), Σκλαβούνου Ελένη (Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), Παπαγιαννοπούλου Φραντζέσκα (Νηπιαγωγός) & Ψαραδέλη Σοφία (Φιλόλογος).
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος, tinosguideandseek.com «τα ποσοστά τουριστικής ανάπτυξης της Τήνου αυξάνονται διαρκώς, ενώ τα ποσοστά του μόνιμου πληθυσμού πέφτουν όλο και πιο χαμηλά. Ο κοινωνικός σκοπός του έργου αυτού είναι να ενισχύσει την εξοικείωση των παιδιών με τον τόπο ζωής τους. Δημιουργώντας εμπειρίες που τους επιτρέπουν να τον γνωρίσουν, πριν αποφασίσουν για τη μόνιμη διαμονή τους αργότερα. Εμπειρίες που θα κάνουν την Τήνο όχι μόνο έναν προορισμό φιλικό για τα παιδιά αλλά και ένα οικείο μέρος για να ζήσουν».
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του START- Create Cultural Change @start_greece (ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung), που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Instistute Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Συνεργάτες του έργου είναι ο Δήμος Τήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το Δημοτικό ίδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη & το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
«Τηνιακός»… ιθύνων νους
Το πρόγραμμα TINOS Guide & Seek* αποτελεί μια πρωτοβουλία της κ. Φραντζέσκας Παπαγιαννοπούλου, υπότροφο του προγράμματος START-Create Cultural Change 2019/2020 και διοργανώτρια του πρώτου παιδικού φεστιβάλ της Τήνου «Βεγγέρα fest», που πραγματοποιείται στο χωριό Φαλατάδος κάθε χρόνο, από το 2016.
Η Φρατζέσκα είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικών (Πανεπιστήμιο Πάτρας), ωστόσο ακολούθησε το όνειρό της, μετακομίζοντας στο εξωτερικό και πραγματοποιώντας το Μάστερ της για τη νεολαία, την εκπαίδευση και την κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
Έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα ετήσιο παιδικό φεστιβάλ στην κοινότητά της, το «Vegera fest», το όραμά της ήταν να το εξετάσει από επιστημονική άποψη. Έτσι, διεξήγαγε έρευνα για τις κοινωνικοπολιτιστικές και εκπαιδευτικές αξίες του φεστιβάλ Vegera. Εκτός από αυτό, ήταν επίσης μέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ISOTIS.
Το 2019 επελέγη ως Fellow της START (Εταίρος), με την ιδέα να δημιουργήσει ένα παιδικό οδηγό για την Τήνο (από παιδιά – για παιδιά).
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα, η κ. Παπαγιαννοπούλου, «συναισθηματικά συνδεδεμένη με το νησί της και ταυτόχρονα ενθουσιασμένη με την κατάρτισή της στη Γερμανία, είδε το START ως τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσει την καριέρα της, να εμπλουτίσει τις γνώσεις της στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και να βρει νέους τρόπους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών στον τόπο της. «Δώσε μου ρίζες και ξέρω ποιος είμαι. Δώστε μου φτερά και ξέρω τι θέλω να γίνω», είναι το σύνθημα της. Η εμπειρία το 2019 στο START της δίνει τη δυνατότητα να «πετάξει» και να εξερευνήσει, να πάρει τις γνώσεις και τις πρακτικές, πριν επιστρέψει για να τις προσαρμόσει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ώστε να κρατήσει τις ρίζες της ζωντανές».
Πηγή: Κοινή Γνώμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου