Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πώς να χαμηλώσετε ταχύτητα στον ΔΕΠΥ εγκέφαλό σας.

Ο ειδικός στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Dr Hallowell, έχει 10 στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ανήλικες με ΔΕΠΥ να βάλουν φρένο στον εγκέφαλό τους που καλπάζει/ τρέχει με 1000 και να αποκτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους. 

Όταν ζητάτε από ένα άτομο με ΔΕΠΥ να χαμηλώσει ταχύτητα (στον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί) είναι σαν να λέτε στον ήλιο να μην λάμπει και στην παλίρροια να μην ανέβει. Η αγάπη για την ταχύτητα είναι στο DNA μας. Αν το σώμα μας δεν κινείται ένα μίλι το λεπτό, κινείται το μυαλό μας και οι ιδέες μας ξεπετάγονται σαν ποπ κορν στον κινηματογράφο. 

ΔΕΠΥ και η ανάγκη για ταχύτητα 

Λειτουργούμε με μεγάλη ταχύτητα και απογοητευόμαστε όταν πρέπει να επιβραδύνουμε. Το σιχαίνομαι όταν πρέπει να περιμένω στην ουρά στο ταμείο του super market και κολλάω πίσω από κάποιον που αργεί να πληρώσει. Κάθομαι και σιγοβράζω. Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανυπόμονα και για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις ώρες της αναμονής θα χρειαζόμασταν κάτι που δεν έχουμε: υπομονή. 

Πάντα βιαζόμαστε, είμαστε ερωτευμένοι με την ταχύητηα, ευτυχισμένοι όταν επικεντρωνόμαστε σε υπερβολικό βαθμό (υπερσυγκέντρωση) σε ένα έργο ή «χανόμαστε» στον υπολογιστή μας, χωρίς να έχουμε αίσθηση του χρόνου που περνάει. Πηγαίνοντας όμως μονίμως γρήγορα χάνουμε πολλά πράγματα. Για να απολαύσεις τις καλύτερες στιγμές της ζωής πρέπει να παίρνεις τον χρόνο σου. Δεν αγαπάτε αυτή τη φράση; Παίρνω τον χρόνο μου... Πάρτε τον χρόνο σας όσο ακόμα μπορείτε. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν παίρναμε τον χρόνο μας αντί να χάνουμε τον χρόνο μας ή να σκοτώνουμε τον χρόνο μας... 

Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο μας δεν είναι τον ξεπεράσουμε, αλλά να χαμηλώσουμε την ταχύτητά μας. 

Πώς μπορούμε να χαμηλώσουμε την ταχύτητά μας στον ΔΕΠΥ εγκέφαλό μας. 

Βλέπω την ΔΕΠΥ – μια παρεξηγημένη και συναρπαστική κατάσταση – σαν να έχει κανείς για εγκέφαλο ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με φρένα ποδηλάτου. Το κλειδί βρίσκεται στο να δυναμώσει κανείς τα φρένα, έτσι ώστε να μπορέι να χαμηλώνει ταχύτητα όταν είναι αναγκαίο. 

Δείτε μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να χαμηλώσετε ταχύτητα 

1) Σταματήστε. Ναι, αυτό είναι. Τόσο απλό. Ό,τι και αν κάνετε, σταματήστε να το κάνετε για λίγα λεπτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαμηλώσετε ταχύτητα. 

2) Ακούστε. Δοκιμάστε να ακούσετε για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. Ανεξάρτητα από το πού είστε, ακούστε για λίγα λεπτά όσα συμβαίνουν γύρω σας. Θα ακούσετε ήχους του περιβάλλοντός σας, αλλά και ήχους του μυαλού σας. 

3) Κοιτάξτε. Ξέρω, μοιάζει σαν οδηγίες για το πώς περνάμε τις διαβάσεις του τρένου: Σταμάτα, κοίτα, άκου. Στην ιατρική ορολογία θα το λέγαμε επιθεώρηση. Είναι το πρώτο βήμα σε μια κλινική εξέταση, μια επιστήμη που χάνετε σιγά – σιγά. Μπορείτε να μάθετε πολλά κοιτώντας. Αλλά δεν γίνεται να πηγαίνετε γρήγορα αν θέλετε να βλέπετε καθαρά. 

4) Αγγίξτε. Αν αγγίξετε έναν άνθρωπο, έναν σκύλο, ένα κομμάτι ενός ρούχου ή οτιδήποτε, όσο πιο αργά το κάνετε, τόσο πιο πολύ θα απολαύσετε την εμπειρία. 

5) Μυρίστε. Τα τριαντάφυλλα, τον καφέ, τα πάντα – τα σκουπίδια, το άρωμα του/της συντρόφου σας, την μυρωδιά του νέου απολυμαντικού στους διαδρόμους του σχολείου. 

6) Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές για λίγο. Έτσι και ο εσωτερικός και ο εξωτερικός σας κόσμος θα χαμηλώσει ταχύτητα. 

7) Κάντε διαλογισμό. Το ξέρατε ότι θα είναι σε αυτή τη λίστα. Γιατί είναι αποτελεσματικό. Κάντε το και θα το λατρέψετε. 

8) Βρείτε χρόνο ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πώς; Κόβοντας κάτι και μη αντικαθιστώντας το. Μην λέτε ότι δεν γίνεται. 

9) Μην δεσμεύεστε να κάνετε πολλά πράγματα. Αντί να λέτε αμέσως «Ναι», μάθετε να λέτε «Θα μιλήσουμε πάλι για αυτό» ή «Κάτσε να ρωτήσω τον/την σύντροφό μου». Μην δεσμεύεστε αμέσως για τίποτα για μια περίοδο 30 ημερών, που είναι καλό διάστημα για να ξεκουραστείτε. 

10) Διασκεδάστε. Καθώς περπατάτε στο δρόμο, πείτε στον εαυτό σας: «Απολαμβάνω τη νέα μου ικανότητα να χαμηλώνω ταχύτητα/ να ρίχνω ρυθμούς. Δεν χρειάζεται και δεν θέλω να είμαι συνέχεια τρελαμένος. Ο ιδανικός εαυτός μου δεν είναι ένα νευρικό άτομο, σαν ένα πολυάσχολο στέλεχος επιχειρήσεων. Μου αρέσει ο νέος μου υπομονετικός εαυτός. Παίρνω τη ζωή αργά και την απολαμβάνω όσο περισσότερο μπορώ. 

Απόδοση του άρθρου How To Slow Down Your Racing ADHD Brain

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου