Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Οκτώ, μη αναμενόμενοι και πρωτότυποι τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους παιδιού σας πριν από ένα τεστ.

Πολλοί μαθητές βιώνουν έντονο άγχος πριν από κάθε τεστ. Τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής χρειάζονται μια επιπλέον ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και το αίσθημα της αβεβαιότητας για τον εαυτό τους την ημέρα του τεστ. Αυτά τα μικρά κόλπα μπορούν να βοηθήσουν. 

1) Δυναμώστε την ένταση της μουσικής: Όλοι γνωρίζουμε ότι η μουσική μπορεί να είναι χαλαρωτική. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι η μουσική μπορεί και να εμψυχώνει. Η ακρόαση μουσικής, σε υψηλή ένταση με πολλά μπάσα, τείνει να φέρνει τα άτομα σε μια πιο δυναμική κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει μια λίστα με τα τραγούδια που το κάνουν να αισθάνεται δυνατό και γεμάτο ενέργεια. Μπορεί να ακούει αυτή τη λίστα πριν το σχολείο ή στα διαλείμματα. Φυσικά, το άκουσμα του τραγουδιού “We will Rock You”δεν εγγυάται ότι το παιδί σας θα πάρει Α. Αλλά μπορεί να δώσει στο παιδί την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

2) Βρείτε έναν «αστέρα»: Το να μας αρέσει ένας διάσημος είναι ένα πράγμα. Το να νιώθουμε όμως ότι τον ξέρουμε ή ότι έχουμε κάτι κοινό μαζί του είναι ακόμα καλύτερο. Έρευνες δείχνουν ότι η ταύτιση με έναν διάσημο μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας. Μιλήστε στα παιδιά σας για διάσημους με προβλήματα μάθησης και προσοχής και διαβάστε για τη ζωή τους μαζί. Μετά βοηθήστε τα να αναπτύξουν έναν θετικό εσωτερικό διάλογο: “Ο Justin Timberlake έχει ΔΕΠΥ και αυτό δεν τον εμπόδισε από το να γίνει διάσημος μουσικός και ηθοποιός. Αν συγκεντρωθώ στο διάβασμα, θα τα καταφέρω στο τεστ». 

3) Πάρτε μια δυναμική στάση σώματος: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι μικραίνουν τον σωματικό τους όγκο αγκαλιάζοντας με τα χέρια τους τον κορμό τους νιώθουν μικρότερη αυτοπεποίθηση για το έργο που έχουν να κάνουν. Κάποιες αρχικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ισχύει και το αντίστροφο. Όταν δηλαδή “μεγαλώνει” κανείς τον όγκο του, νιώθει πιο δυνατός και ικανός. Δείξτε στο παιδί σας δυο “στάσεις δύναμης” που μπορεί να κάνει πριν το σχολείο ή στο διάλειμμα πριν το τεστ. Βάλτε το να κρατήσει τα χέρια του τεντωμένα ανοιχτά και ψηλά, πάνω από το κεφάλι του για 2 λεπτά. ‘Η ζητήστε του να καθίσει σε μια καρέκλα ακουμπώντας πίσω την πλάτη, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και τα πόδια πάνω στο τραπέζι. 

4) Βάλτε του μαζί του ένα τυχερό αντικείμενο (γούρι): Δεν είναι απλά προλήψεις. Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν κουβαλάμε μαζί μας κάποιο είδος τυχερού αντικειμένου (πχ το τυχερό μας νόμισμα), αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας και μειώνεται το άγχος μας. Τα άτομα που είχαν μαζί τους το τυχερό τους αντικείμενο είχαν καλύτερες επιδόσεις και έθεταν υψηλότερους στόχους για τον εαυτό τους από τους συμμετέχοντες που δεν είχαν μαζί τους το τυχερό τους αντικείμενο. Αν το παιδί σας δεν έχει τυχερό αντικείμενο, μπορείτε να του δώσετε εσείς ένα για να πάρει μαζί του την ημέρα του τεστ. Μην παραλείψετε επίσης να του ευχηθείτε καλή επιτυχία. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και κάτι τόσο απλό μπορεί να αλλάξει το πόσο σίγουρος νιώθει κανείς για τον εαυτό του. 

5) Ο παράγοντας «Ααααα!»: Μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι όταν βλέπουμε χαριτωμένες εικόνες συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. Έρευνες απέδειξαν ότι όταν τα άτομα έβλεπαν εικόνες από νεογέννητα/μωρά ζωάκια κατά τη διάρκεια ενός γνωστικού έργου, ήταν πιο παραγωγικοί. Εκτυπώστε για το παιδί σας μια έγχρωμη εικόνα από ένα κουταβάκι, γατάκι ή κάποιο άλλο αξιολάτρευτο μωρό- ζωάκι. Μπορεί να το βάλει μέσα στο σακίδιό τους και λίγο πριν το τεστ να του ρίξει μια ματιά! 

6) Κάντε μια λίστα «Τα κατάφερα!» : Οι έρευνες το αποδεικνύουν: Η επιτυχία πραγματικά γεννά επιτυχία. Η ανάμνηση παλαιότερων επιτυχιών/ επιτευγμάτων μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού πριν αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. Θυμηθείτε μαζί και κάντε μια λίστα από μεγάλους και μικρούς θριάμβους του, όπως για παράδειγμα ένα γκολ σε έναν αγώνα, έναν καλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα, την απόκτηση ενός νέου φίλου. Γράψτε τα και ζητήστε του να τα διαβάζει μια φορά πριν κοιμηθεί. Ακόμα και αν στο τεστ δεν τα πάει και τόσο καλά, ανακαλώντας τις περασμένες του επιτυχίες, θα συνειδητοποιήσει ότι έχει πολλά άλλα δυνατά σημεία/ ικανότητες. 

7) Να κάθεται με ίσια την πλάτη: Η γιαγιά σας θα σας έχει πει ότι όταν κάθεστε με ίσια την πλάτη βελτιώνεται η στάση του σώματός σας. Οι έρευνες, ωστόσο, έχουν ανακαλύψει και άλλο όφελος. Μια έρευνα σε φοιτητές απέδειξε ότι όσοι κάθονταν με ίσια την πλάτη σε συνέντευξη για δουλειά ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Βάλτε το παιδί σας να επαληθεύσει τη θεωρία όταν κάνει ασκήσεις ή εξετάζει τον εαυτό του. Και την ημέρα του τεστ, θυμίστε του ότι το να καθίσει με ίσια την πλάτη μπορεί να το βοηθήσει να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του. 

8) Χαμογελάτε: Το χαμόγελο είναι σημάδι ευτυχίας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το χαμόγελο βοηθά επίσης στην άμεση μείωση του άγχους, καθώς επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό όταν το άτομο αντιμετωπίζει αγχωτικές καταστάσεις. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να χαμογελά όταν κάνει κάτι που του προκαλεί άγχος πχ όταν παίρνει μέρος σε κάποιο διαγωνισμό, όταν έχει αγώνα, όταν γράφει τεστ. Θυμίστε του την ημέρα του τεστ να χαρίσει ένα μεγάλο χαμόγελο στον εαυτό του και ένα στο δάσκαλό του! 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου