Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Συμβουλές για τις γιορτές όταν το παιδί σας έχει ευαισθησία σε τροφές

Για πολλές οικογένειες η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος ατελείωτου φαγητού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολίες και προβλήματα στα παιδιά που είναι ευαίσθητα στη γεύση, τη μυρωδιά και την υφή φαγητών. 

Τα φαγητά των γιορτών δεν είναι απλώς φαγητά. Είναι και παράδοση. Μερικές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά και κάποιες αντιπροσωπεύουν μια όψη των γιορτών. Σε κάποια παιδιά μπορεί να μην αρέσει η γεμιστή γαλοπούλα, η βασιλόπιτα, οι γλυκοπατάτες, η μαγειρίτσα, το ψητό αρνί. Όμως μπορεί να τους αρέσει να ακούνε ιστορίες για το πώς μάθατε να τα μαγειρεύετε ή πώς σας φαίνονταν και τι κάνατε όταν ήσασταν μικροί. Να θυμάστε ότι κάποια φαγητά έχουν να κάνουν περισσότερο με την παράδοση και λιγότερο με την πράξη του φαγητού και τον κορεσμό του αισθήματος της πείνας. Και το γεγονός αυτό μειώνει την πίεση και για εσάς και για τα παιδιά σας. 

Δείτε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να γλιτώσετε τις «μάχες» για το φαγητό και να απολαύσετε τις γιορτές.

1) Θέστε βασικούς κανόνες: Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι περιμένετε από το παιδί σας στις εορταστικές συγκεντρώσεις/ εκδηλώσεις. Αν περιμένετε από το παιδί σας να φάει μια μικρή μπουκιά σαν «ευχαριστώ», ξεκαθαρίστε το πριν την ώρα του γεύματος. Αν δεν σας ενοχλεί να μην δοκιμάσει νέα φαγητά ή τα φαγητά που του προσφέρουν, διδάξτε του φράσεις για το πώς μπορεί να αρνηθεί με ευγενικό τρόπο να φάει κάτι που του προσφέρουν. Δώστε μεγάλη έμφαση στους καλούς τρόπους όπως πχ να αποφεύγει εκφράσεις του τύπου «Το φαγητό είναι αηδία/ βρωμάει» ή να μην φτύνει φαγητά που δοκίμασε και δεν του άρεσαν. 

2) Διαλέξτε τις μάχες σας: Η σωστή επιλογή των μαχών για το φαγητό που πρέπει να δώσετε, θα σας βοηθήσει να εστιάσετε σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά. Το φαγητό και το μαγείρεμα είναι σημαντικά. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό μέρος των γιορτών είναι η διασκέδασή σας και η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων. Να θυμάστε ότι τα παιδιά με ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να είναι ευαίσθητα και σε άλλα πράγματα. Επομένως, ίσως δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ζητήσετε από το παιδί σας να αρχίσει να δοκιμάζει νέα φαγητά ή να τελειώνει όλο του το φαγητό πριν περάσει στο γλυκό. 

3) Μιλήστε με τον οικοδεσπότη/ την οικοδέσποινα για το μενού: Αν πρόκειται να φάτε το εορταστικό γεύμα σε άλλο σπίτι, μιλήστε με τους οικοδεσπότες λίγες μέρες νωρίτερα και εξηγήστε τις ευαισθησίες που έχει το παιδί σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν για ποιο λόγο το παιδί σας θα αρνηθεί να δοκιμάσει συγκεκριμένα φαγητά. Διευκρινίστε ότι δεν ζητάτε να αλλάξει το μενού. Απλά θέλετε να κατανοήσει καλύτερα τις αντιδράσεις του παιδιού σας. 

4) Μην δίνετε πολλή σημασία στα σχόλια των άλλων ανθρώπων: Δεν θα καταλάβουν όλοι τις ευαισθησίες του παιδιού σας σε κάποιες τροφές και τους λόγους για τους οποίους χειρίζεστε τα πράγματα με το συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά προσπαθήστε να μην αφήνετε τα σχόλια, τις συμβουλές και την έλλειψη υποστήριξης των άλλων να σας κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Είναι οκ να μείνετε πιστοί στο πλάνο που έχετε κάνει για να αισθάνεται το παιδί σας άνετα. Αν κάποιοι θέλουν να σας μιλήσουν σχετικά με αυτό το θέμα, προτείνετέ τους να κάνετε αυτή τη συζήτηση μετά τις γιορτές, όπου θα είναι μια πιο ήρεμη περίοδος. 

5) Να φέρνετε φαγητά ή να κάνετε πιάτα που τρώει το παιδί σας: Προσφερθείτε να φέρετε 1-2 συνοδευτικά πιάτα που ξέρετε ότι τρώει το παιδί σας. Και κάντε μπόλικο αν ξέρετε ότι μόνο από αυτό θα φάει. Αν έχετε μιλήσει με τους οικοδεσπότες από πριν, δεν θα είναι παράξενο ή μη αναμενόμενο να εμφανιστείτε κρατώντας φαγητό. Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας ένα ταπεράκι ή μια τσάντα με τα αγαπημένα του φαγητά και σνακ. Μιλήστε με το παιδί σας από πριν σχετικά με το πότε και πού μπορεί να τρώει τα σνακ του. Αν είστε εσείς που παραθέτετε το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας, θα έχετε ήδη βάλει στο μενού φαγητά που ξέρετε ότι τρώει το παιδί σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι οι πολλές μυρωδιές του γιορτινού τραπεζιού μπορεί επίσης να ενοχλήσουν ένα παιδί με ευαισθησία στις τροφές. Το ίδιο ισχύει και για την όψη/ εμφάνιση ορισμένων φαγητών. Βάλτε ορεκτικά ή σνακς που αρέσουν στο παιδί σας, έτσι ώστε αν στο υπόλοιπο γεύμα νιώσει άσχημα και σηκωθεί από το τραπέζι, να μην είναι νηστικό. 

6) Αφήστε το παιδί σας να φάει πριν φύγετε από το σπίτι: Αν τα νέα φαγητά προκαλούν άγχος στο παιδί σας ή αν το αίσθημα της πείνας το οδηγεί σε ξεσπάσματα θυμού, καταστρώστε ένα αποτελεσματικό σχέδιο από πριν. Δεν πειράζει αν το παιδί σας πάει με γεμάτο στομαχάκι στο εορταστικό γεύμα. Θα έχει και καλύτερη διάθεση. Ίσως, ωστόσο, να είναι αναγκαίο να μιλήσετε με τους οικοδεσπότες εξηγώντας την κατάσταση, έτσι ώστε να μην στεναχωρηθούν/ προσβληθούν/αγχωθούν αν το παιδί σας δεν τρώει κατά τη διάρκεια του γεύματος. 

Απόδοση του άρθρου 6 Holiday Tips When Your Child Has Food Sensitivities

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου