Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κομοτηνή αποκτά τον πρώτο αστικό λαχανόκηπο προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Ακόμη μία πρωτοποριακή ενέργεια έρχεται από τον Σύλλογο «Περπατώ» της Κομοτηνής, που όλοι ξέρουν ότι αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι περπατάει συνεχώς σε καινούργια μονοπάτια.

Υπό το πρίσμα ‘διάθεση-συνεργασία-γνώση’ ο «Περπατώ» δημιουργεί στην Κομοτηνή τον πρώτο αστικό λαχανόκηπο, που όμως θα είναι προσβάσιμος και από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η πρώτη παρουσίαση της ιδέας έγινε στα γραφεία του Συλλόγου στην Κομοτηνή στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Social Agri – entrepreneurship for people with disabilities in the crossborder area / Κοινωνική επιχειρηματικότητα για ΑμεΑ στη διασυνοριακή περιοχή / Agri – Ability το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» θα πραγματοποιήσει εργαστήρια για ΑμεΑ στον αγροτικό τομέα και τον αγροτουρισμό. 

«Θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά αφού το άτομο εκπαιδευτεί και μετά, υπάρχει ένα έλλειμμα, όπως υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, γενικά της προσβασιμότητας και της ευκολίας μετακίνησης του (εν προς το χωράφι)» λέει στον «Χ» ο αν. καθηγητής του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ Χρήστος Χατζησαββίδης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: Να βρεθούν οι τρόποι και να υπερκεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ώστε και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση.

«Θέλουμε να δώσουμε εφόδια στα ΑμεΑ της γεωπονικής επιστήμης στα ΑμεΑ ώστε να ασχοληθούν φαινικά με ό,τι αφορά την καλλιέργεια φυτών» λέει ο Βασίλης Τακαβάκογλου, που είναι γεωπόνος και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΔΠΘ. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι παρακολουθώντας κανείς τον κύκλο των σεμιναρίων –που είναι ανοικτό σε όλους- μαθαίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα φυτά γενικά που ίσως να ανοίξουν και νέους επαγγελματικούς δρόμους σε ΑμεΑ, όπως για παράδειγμα η απασχόληση σε ένα θερμοκήπιο, που γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμο σε σχέση με ένα χωράφι ή σε ένα ανθοπωλείο. «Αλλά, για να μπορείς να πουλάς τα φυτά, πρέπει πρώτα να μάθεις να τα φροντίζεις» σχολιάζει ο κος Τακαβάκογλου.

Το νέο στοίχημα του «Περπατώ»
Οι παρακολουθούντες τα σεμινάρια είχαν ήδη την πρώτη τους επαφή με το χωράφι, όπου θα υλοποιηθεί το νέο πρότζεκτ του «Περπατώ». Ο κήπος που θα γίνει εκεί θα είναι απολύτως προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί και στο ευρύ κοινό.

Πάντως για την υλοποίηση του πρότζεκτ ήδη συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, όμως η άποψη των ανθρώπων του «Περπατώ» είναι ότι όπως έγιναν προσβάσιμα κτίρια ή πανεπιστήμια, έτσι «θα επεκταθεί η προσβασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα (εν. τον αγροτικό)».

Θανάσης Τσολάκης
Πηγή: χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου