Ποιος μπορεί να λύσει το μυστήριο στο γηροκομείο;
Η ώρα είναι 8 το βράδυ. Το κουδούνι στην είσοδο της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου χτυπάει συνέχεια σα τρελό. Βήματα αντηχούν από το εσωτερικό.
Η πόρτα ανοίγει. Κανείς. Το μόνο που βρίσκεται στην είσοδο είναι ένα μισάνοιχτο κουτί γεμάτο CD.
Ποιος έριξε μπροστά στην πόρτα του γηροκομείου αυτό το δέμα με τα CD; Γιατί εξαφανίστηκε πριν ανοίξει η πόρτα; Πως εμπλέκονται οι ένοικοι του γηροκομείου; Και γιατί τα τραγούδια είναι λάθος αριθμημένα;
Η ιστορία αυτή είναι μια από τις τέσσέρις ιστορίες που δημιουργήθηκαν για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μυστήριο στο Γηροκομείο» από την CHALLEDU- inclusion | games | education σας. Βασισμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα αλληλεπίδρασης παιδιών-φοιτητών και ατόμων τρίτης ηλικίας το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και τη διαγενεακή αλληλεπίδραση.
Η Ασημίνα Μπρούζου, Ιδρυτικό μέλος της Challedu μίλησε για το πρόγραμμα και την στόχευση του στον Αθήνα 9.84:
«Το μυστήριο στο γηροκομείο είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάσαμε με κύριο στόχο την διαγενεακή αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φοιτητών και νέων, με τους ηλικιωμένους που διαμένουν στα γηροκομεία. Είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με τέσσερις δομές την Παναγιά Ελεούσα, τον Καλό Σαμαρείτη, το Μερόπειο ‘Ιδρυμα και την Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου και στοχεύει στην άρση των προκαταλήψεων που έχουμε για τα γηροκομεία, που τα βλέπουμε συνήθως σαν ένα χώρο με ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν πια ζωή.
Εμείς θέλουμε ουσιαστικά να δούμε ξανά το φως της ζωής στα μάτια των ηλικιωμένων. Ετσι τα έχουμε μετατρέψει σε τέσσερα διαφορετικά escape rooms, με τέσσερις διαφορετικές ιστορίες μυστηρίου οι οποίες έχουν και σχέση με τέσσερις διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, με στόχους και εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως στόχους ευαισθητοποίησης των μαθητών και των νέων προς την τρίτη ηλικία».
Πως δομήθηκαν οι ιστορίες- ποιοι μπορούν να συμμέτεχουν
Το «Μυστήριο στο Γηροκομείο» απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, σε εκπαιδευτικούς, σε φοιτητές αλλά και σε όλους όσους αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου και τα escape rooms.
«Οι ιστορίες είναι εμπνευσμένες και από τις αναμνήσεις των ηλικιωμένων, από κάποια εργαστήρια που κάναμε εδώ και τρεις μήνες για συλλογή διαφόρων ιστορικών γεγονότων και προσωπικών βιωμάτων. Στο παιχνίδι εμπλέκονται κυρίως σα μάρτυρες κάποιων εγκλημάτων όσο μπορούν και με τις δεξιότητες που έχουν, σαν ένας ρόλος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να λύσουν τους γρίφους που τους τίθενται στο αρχικό μυστήριο» εξηγεί η κα Μπρούζου για τον ρόλο των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις των παιδιών είναι ενθουσιώδεις σύμφωνα με την κα Ασημίνα Μπρούζου: «Τα παιδιά ουσιαστικά δημιουργούν μικρές ομάδες που άλλα έχουν στόχο να ψάξουν έντυπα για να βρουν πληροφορίες αλλά πρέπει να συλλέξουν στοιχεία στο χώρο και να τα συνδυάσουν όλα αυτά για να λύσουν το μυστήριο.
Τώρα είμαστε στη φάση που επισκέπτονται οι πρώτοι μαθητές για κάνουμε play testing δηλαδή να διορθώσουμε κάποια πράγματα που πιθανώς δεν πηγαίνουν καλά αλλά ήδη έχουμε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους μαθητές καθώς είναι κάτι πολύ ξεχωριστό να μπορούν να ζήσουν μια ιστορία μυστηρίου και να δουν το γηροκομείο με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και κυρίως τους ανθρώπους που ζουν εκει. Υπάρχει μια πολύ θετική αλληλεπίδραση την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε»
Δηλώσεις συμμετοχής
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2111164892
Email: play@challedu.com
Περισσότερες πληροφορίες: http://challedu.com/
Βάσια Μπακετέα
Πηγή: Αθήνα 9.84
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου