Τρίτη 7 Μαΐου 2019

10 μη αναμενόμενοι τρόποι με τους οποίους η δυσαριθμησία επηρεάζει τα παιδιά.

Όταν τα παιδιά έχουν δυσαριθμησία επηρεάζεται ο τρόπος που μαθαίνουν και κάνουν μαθηματικά στο σχολείο. Ωστόσο, το να έχει κανείς φτωχή αίσθηση των αριθμών και δυσκολίες σε άλλες μαθηματικές δεξιότητες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα διάφορες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. 

Για παράδειγμα, τα παιδιά με δυσαριθμησία μπορεί να δυσκολεύονται στις ποσότητες, τον χρόνο, την απόσταση, την ταχύτητα, το μέτρημα, τις νοερές πράξεις/ υπολογισμούς και στο να θυμούνται αριθμούς. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται με τρόπους που δεν περιμένετε ή δεν συνειδητοποιείτε ότι σχετίζονται με τα μαθηματικά. 

Δείτε 10 μη αναμενόμενους τρόπους με τους οποίους η δυσαριθμησία επηρεάζει τα παιδιά. 

1) Ποτέ δεν φέρνει τη σωστή ποσότητα. Αν για παράδειγμα του πείτε: «Μπορείς να φέρεις παγωτίνια για όλους;» πάντα φέρνει 1-2 λιγότερα. 

2) Αποφεύγει να πληρώνει στο ταμείο. Το παιδί σας διαλέγει μόνο του ζαχαρωτά στο μαγαζί, αλλά λέει στο αδερφάκι του ή σε κάποιο άλλο παιδί να πληρώσει.

3) Δεν μοιράζεται πράγματα με μια ομάδα ατόμων. Όταν είναι μόνο του με κάποιο φίλο του, φέρνει μπισκότα για να τον κεράσει. Όταν είναι μια ομάδα παιδιών, τα μπισκότα μένουν στο ντουλάπι. 

4) Μονίμως είναι αργοπορημένο. Μολονότι είναι ενθουσιασμένο που θα συμμετέχει στη θεατρική παράσταση του σχολείου, πάντα φτάνει καθυστερημένο, πράγμα που προκαλεί το θυμό του δασκάλου της θεατρικής αγωγής. 

5) Προσπαθεί να αποφύγει τα βράδια που όλη η οικογένεια μαζί παίζει παιχνίδια. Μόλις παιχνίδια όπως το UΝΟ βγαίνουν έξω, το παιδί σας τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

6) Αργεί πολύ να πληκτρολογήσει έναν αριθμό τηλεφώνου. Ακόμα και αν παίρνει ένα γνωστό νούμερο, κάνει 100 ώρες για να το πληκτρολογήσει στο τηλέφωνο. 

7) Δεν καταλαβαίνει το σκορ. Όταν βλέπετε έναν αγώνα στην τηλεόραση, δεν μπορεί να καταλάβει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει βλέποντας το σκορ.

8) Χάνεται εύκολα. Μολονότι έχετε πάει μαζί σε ένα μαγαζί 100 φορές, κάθε φορά που βγαίνετε από αυτό το παιδί δυσκολεύεται να θυμηθεί ποιο δρόμο πρέπει να πάρει για να πάει στο σπίτι. 

9) Φοβάται ακόμα όταν διασχίζει δρόμους. Το 12χρονο παιδί σας θέλει το χέρι σας για να περάσει έναν δρόμο ακόμα και όταν δεν έρχονται αυτοκίνητα. 

10) Αναβάλλει συνέχεια την έναρξη των μαθημάτων οδήγησης και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον και καμία διάθεση να αποκτήσει αυτοκίνητο. 

Μην ξεχνάτε: Η δυσαριθμησία δεν είναι πάντα υπεύθυνη για αυτές τις συμπεριφορές. Υπάρχει και άλλες καταστάσεις που προκαλούν δυσκολίες στα μαθηματικά. 

Απόδοση του άρθρου  10 Surprising Ways Dyscalculia Impacts Kids

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου