Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Το Mathesis στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας

Ξεκινά σήμερα ένας κύκλος Διαδικτυακών Μαθημάτων του Mathesis με δύο εντελώς νέα μαθήματα: το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας εγκαινιάζει τον νέο κύκλο μαθημάτων με τίτλο «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός: Η Ελλάδα του Κόσμου».

Μακριά από εξιδανικεύσεις και ανιστόρητες υπερβολές, που δεν τις έχει ανάγκη ένας μεγάλος πολιτισμός –και οι οποίες μόνο κακό έχουν κάνει στη σχέση του σύγχρονου Ελληνα με την κλασική Ελλάδα– αυτός ο κύκλος μαθημάτων σκοπεύει να καλύψει όλα τα θεμελιώδη επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που τον έκαναν πραγματικά παγκόσμιο: από την Αθηναϊκή Δημοκρατία και το αρχαίο θέατρο έως τα αρχαία μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Με διδάσκοντες, που είναι οι κορυφαίοι στο πεδίο τους, ο στόχος των διοργανωτών είναι να γίνουν τα μαθήματα αυτά ένα «εθνικό σχολείο», στο οποίο κάθε μορφωμένος Ελληνας πολίτης θα αισθανθεί κάποια στιγμή την ανάγκη να «φοιτήσει».

Το πρώτο μέρος του μαθήματος, με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες» υπογραμμίζει κατ’ αρχήν τη βασική σημασία της τεχνολογίας σε κάθε πολιτισμό, καθώς και την ιδιαίτερη θέση που παίρνει στη μυθολογία των λαών. Αυτή η εναρκτική θέση τεκμηριώνεται στην περίπτωση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας με αναφορά στα Ομηρικά Επη και στην ευρύτερη ελληνική μυθολογία.

Κατόπιν αρχίζει μια λεπτομερής παρουσίαση των επιμέρους τεχνολογιών, ξεκινώντας από τις πιο αρχέγονες, όπως είναι η ξυλουργική, η κεραμουργία και η μεταλλουργία. Για κάθε μια από αυτές δίνονται στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία και σύντομες περιγραφές των εφαρμοζόμενων αντίστοιχων τεχνικών μεθόδων. Ειδικότερα βέβαια για τη μεταλλουργία αναπτύσσεται η κύρια πηγή τεχνικοοικονομικής ανάπτυξης των Αθηνών, που ήταν το Λαύριο.

Ακολουθούν οι επόμενες κατά σειρά εμφάνισης στην εξέλιξη του ανθρώπου τεχνολογίες, οι οποίες σήμερα θα ονομάζονταν τεχνολογίες του πολιτικού μηχανικού: οι οικοδομικές μέθοδοι και κατόπιν οι τύποι των γεφυρών.

Ακολουθεί μία περιγραφή γεωτεχνολογιών, όπως θεμελιώσεις, πάσσαλοι, τοίχοι αντιστήριξης, βελτιώσεις εδαφών και το μάθημα ολοκληρώνεται με λεπτομερή αναφορά στα λιμενικά έργα της ελληνικής αρχαιότητας καθώς και στις διώρυγες που είχαν διανοίξει οι Ελληνες, για την εξυπηρέτηση του μεγάλης εκτάσεως εμπορίου στη Μεσόγειο, όπως και για τις πολεμικές τους ανάγκες.

Διδάσκων του μαθήματος ο κατ’ εξοχήν ειδικός στο θέμα, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος: μια δεσπόζουσα προσωπικότητα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Το μάθημα θα έχει δύο μέρη και στο δεύτερο θα είναι επίσης διδάσκων -μαζί με τον κ. Τάσιο- ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος θα εστιάσει στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το πιο εμβληματικό αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η ξενάγηση στα άδυτα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου 2019. Κρατήστε θέσεις στο mathesis.cup.gr.
Το Mathesis μετράει τ’ άστρα!

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων του Mathesis με τίτλο «Ταξίδι στο Σύμπαν» θα έχει πρώτο σταθμό το ηλιακό μας σύστημα που εγκαινιάζει τον νέο κύκλο μαθημάτων Εύρηκα-Εύρηκα, με τον οποίο επιχειρείται μια μικρή παρέμβαση στη μέση εκπαίδευση, αυτή την τόσο κρίσιμη βαθμίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Στόχος του είναι να... «μολύνει» λίγο τον στείρο εγκυκλοπαιδισμό του συστήματος –την παθητική κατανάλωση έτοιμων γνώσεων– με μια μικρή δόση από τη χαρά της ανακάλυψης. Τη χαρά της πραγματικής μάθησης: την έκπληξη από το απροσδόκητο αποτέλεσμα ενός απλού πειράματος, τον αιφνιδιασμό από ένα «αύθαδες» ερώτημα, την αίσθηση ομορφιάς από την κομψή λύση ενός μαθηματικού προβλήματος ή τη δημιουργική δραστηριότητα από τους ίδιους τους μαθητές.

Το νέο ταξίδι του Mathesis είναι ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ενα ταξίδι για όλους, μιας και δεν απαιτείται καμία πρότερη γνώση Φυσικής και οι μαθηματικές έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οικείες σε κάθε ταξιδιώτη που έχει τελειώσει την πρώτη Γυμνασίου. Θα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, μιας και αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές. Πώς ξέρουμε ό,τι ξέρουμε για το σύμπαν; Και πώς θα ανακαλύψουμε ό,τι δεν ξέρουμε ακόμη;

Σκηνοθετημένο υπό μορφήν σωκρατικών διαλόγων, το μάθημα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών –από μαθητές Γυμνασίου μέχρι ηλικιωμένους... νέους– και επιδιώκει να κάνει τους «φοιτητές» του συμμέτοχους σε μια διαδικασία ανακάλυψης κι όχι παθητικούς «καταναλωτές» ετοιμοπαράδοτων γνώσεων.

Με διδάσκοντες δύο ξεχωριστούς νέους αστροφυσικούς, την κ. Βάσω Παυλίδου και τον κ. Κώστα Τάσση, φιλοδοξεί να ταράξει λίγο τα νερά στον τρόπο που διδάσκουμε και μαθαίνουμε την επιστήμη στη χώρα μας.

Η «επιβίβαση» για το πρώτο διαστημικό ταξίδι του Mathesis που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 έχει ήδη αρχίσει και φυσικά συνεχίζεται στο mathesis.cup.gr.

Το Mathesis είναι μια μεγάλη παιδαγωγική αλλά και κοινωνική καινοτομία που, με τη βοήθεια της πρόσφατης διαδικτυακής τεχνολογίας, επιχειρεί να συμβάλει στην αλλαγή της παραδοσιακής μορφής διδασκαλίας, μελέτης και εξέτασης των φοιτητών.

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων - Mathesis προτείνει δύο εντελώς νέους και πολύ ενδιαφέροντες κύκλους διαδικτυακών μαθημάτων για το πλατύ κοινό. Ομιλητές στον πρώτο κύκλο θα είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης, ενώ στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων η Βάσω Παυλίδου και ο Κώστας Τάσσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου