Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αρνείται να φορέσει χειμωνιάτικα ρούχα.

Πολλοί άνθρωποι- παιδιά και ενήλικες- βρίσκουν τα χειμωνιάτικα ρούχα ενοχλητικά. Αλλά για τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας (sensory processing issues) μπορεί να είναι πραγματική δοκιμασία. Τα παιδιά που έχουν υπερευαισθησία ή απτική αμυντικότητα, μπορει κυριολεκτικά να ουρλιάξουν αν βάλουν ρούχα που δεν τα αισθάνονται καλά. Τα ρούχα μπορεί να είναι πολύ στενά, πολύ ογκώδη, να τσιμπούν, να προκαλούν φαγούρα ή να είναι πολύ ζεστά. Και αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ολόκληρης της οικογένειας πολύ δύσκολη. 

Το να κάνετε το παιδί σας με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας να φορέσει χειμωνιάτικα ρούχα δεν είναι αδύνατο. Αλλά χρειάζεται χρόνο, συμβιβασμούς και δημιουργικότητα. Οι στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού, τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αλλά το κλειδί είναι να του παρέχετε εναλλακτικές και την αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο. Δείτε μερικές ιδέες:

- Αγοράστε πουλόβερ και αθλητικές μπλούζες με χαλαρούς γιακάδες. Αν το παιδί σας προτιμά να νιώθει τα ρούχα του κοντά στο δέρμα του, κάντε ακριβώς το αντίθετο. Αγοράστε στενά ρούχα ή ρούχα με ψηλούς γιακάδες. 

- Προτιμήστε hoodies αντί για παλτό. Οι μπλούζες με κουκούλα είναι πολύ καλή λύση γιατί μπορούν να φορούνται πάνω από T-shirts χωρίς να κουμπωθούν. Αν το παιδί σας δεν το ενοχλεί η ζέστη και το βάρος, αγοράστε μερικά κατάλληλα και για πανωφόρια (fleece)

- Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες. Αυτό ισχύει για όλα. Και για τα καπέλα, γάντια, κασκόλ, πουλόβερ - παλτά επίσης. Ακόμα και οι ετικέτες που ακουμπούν πάνω σε άλλο ύφασμα (και όχι πάνω στο γυμνό δέρμα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για κάποια παιδιά. Επίσης, προτιμήστε τις κάλτσες που δεν έχουν εσωτερικές ραφές.

- Εξασκηθείτε στην αίσθηση των χειμωνιάτικων ρούχων. Βοηθήστε τα παιδιά να συνηθίσουν τα χειμωνιάτικα ρούχα βάζοντάς τα να τα φορούν για μικρές χρονικές περιόδους/ λίγη ώρα πριν αρχίσει το κρύο. 

- Πειραματιστείτε με τα υφάσματα. Κάποια παιδιά μπορεί να ανέχονται τα fleece για παράδειγμα αλλά δεν αντέχουν το μαλλί.

- Κάντε αποθέματα από μαλακά ρούχα. Αν βρείτε ένα ρούχο που το παιδί σας το φοράει άνετα και ευχάριστα, αγοράστε μερικά κομμάτια και σε μεγαλύτερα νούμερα. 

- Ντύστε το «σε στρώματα». Αν το παιδί σας προτιμάει T-shirts ή άλλα ελαφριά ρούχα, ντύστε το, έτσι ώστε να μπορεί να βγάζει κάποια από αυτά όταν είναι σε εσωτερικό χώρο.

- Ψωνίστε μαζί. Βάλτε το να δοκιμάσει αυτό που θέλει/ θέλετε πριν το αγοράσετε, από γάντια μέχρι παλτό. Ακούστε το προσεκτικά. Όσο πιο πολύ συμμετέχει στην όλη διαδικασία της αγοράς και τόσο λιγότερες επιστροφές ρούχων θα πρέπει να κάνετε. 

- Αφήστε το να διαλέξει. Πριν κοιμηθεί, βάλτε το να διαλέξει και να ξεχωρίσει τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα. Δώστε στα μικρότερα παιδιά την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 2-3 επιλογές. 

- Μαζέψτε τα καλοκαιρινά ρούχα. Όταν έρθει η εποχή για μακριά παντελόνια και μπότες, μαζέψτε τα σορτσάκια και τις σαγιονάρες και απομακρύνετέ τα/κρύψτε τα. «Ό,τι δεν βλέπεις, δεν το σκέφτεσαι». Και αυτό πραγματικά ισχύει σε αυτή την περίπτωση. 

- Αφήστε ζεστά ρούχα στο σχολείο. Για τα μικρά παιδιά δώστε στο δάσκαλό τους να έχει ένα πουλόβερ, μια αθλητική μπλούζα ή ένα επιπλέον μπουφάν/ παλτό. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν πιο ζεστά ρούχα στην τσάντα τους. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρετε να τα ντύσετε ζεστά το πρωί, θα έχουν την δυνατότητα να φορέσουν κάτι από πάνω αν κάποια στιγμή κρυώσουν. 

- Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο για να έχει το παιδί αρκετή ώρα για να ντυθεί και τα καταφέρει με το μπουφάν του. 

- Δημιουργήστε μια λίστα «τι φοράω». Κρεμάστε ένα διάγραμμα με εικόνες ή μια λίστα με γραπτές λέξεις σχετικά με το τι πρέπει φοράει κάθε εποχή στο δωμάτιό του παιδιού ή κοντά στην ντουλάπα του. 

- Διαπραγματευτείτε με τα μεγαλύτερα παιδιά. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση ίσως θα πρέπει να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, ίσως αξίζει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια να φορέσει κασκόλ και γάντια αν συμφωνήσει να βάλει μπουφάν και σκουφί. 

Σε κάποιο σημείο, θα ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις, εκρήξεις θυμού, και καβγάδες σχετικά με τα χειμωνιάτικα ρούχα. Απλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε στο βαθμό που μπορείτε. 

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, δεν θα μπορείτε να αποφασίζετε εσείς για τα ρούχα του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρέχετε εναλλακτικές και να είστε ευαίσθητος στις ανάγκες του. Και ίσως, όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα, να επιλέξει από μόνο του να βάλει κάτι πιο ζεστό!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου