Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τα πάρτι των εφήβων

Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, θα θέλει να πηγαίνει σε πάρτι με τους φίλους του ή να κάνει ένα δικό του στο σπίτι. Τα εφηβικά πάρτι είναι συνήθως διασκεδαστικά, αλλά αποτελούν και ευκαιρία για να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση, να κάνουν νέους φίλους, να βελτιώσουν τις οργανωτικές δεξιότητες και να γνωρίσουν τους φίλους στην οικογένειά τους.

Είναι πολύ φυσικό αν ανησυχείτε, ειδικά αν δεν γνωρίζετε τον οικοδεσπότη του πάρτι. Μπορεί όμως και το παιδί να νιώθει έτσι, οπότε είναι πολύ χρήσιμο να μιλήσετε, να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να βρείτε μαζί ένα σχέδιο με το οποίο θα νιώθετε άνετα. Ενθαρρύνετε το παιδί να περάσει όμορφα και να πάει μαζί με κάποιο φίλο του, αν νιώθει άγχος. Ρωτήστε το όμως για το αν θα υπάρχουν ενήλικες στο πάρτι, αν θα υπάρχει αλκοόλ και τι σκοπεύει να κάνει και φυσικά, πού γίνεται το πάρτι.

Αν δεν θέλει να σας απαντήσει, εξηγήστε του γιατί ρωτάτε και πόσο σημαντική είναι η ασφάλειά του. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον οικοδεσπότη, είτε τον γνωρίζετε είτε όχι και να μάθετε κάποιες λεπτομέρειες. Κάποιοι βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν το παιδί να παραμείνει ασφαλές. Τα σημαντικότερα θέματα είναι η κατανάλωση αλκοόλ και το πώς θα πάει και θα επιστρέψει από το πάρτι. Αν σπάσει τους κανόνες που έχετε θέσει, μπορείτε να ορίσετε συνέπειες εκ των προτέρων.

Το εναλλακτικό σχέδιο. Ενημερώστε το παιδί ότι μπορεί να σας πάρει τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή, σιγουρευτείτε ότι έχει μαζί του λεφτά για ταξί, και μιλήστε για το πώς μπορεί να αρνηθεί ευγενικά το αλκοόλ.

Αν κάνετε εσείς το πάρτι, έχετε το σημαντικότερο ρόλο της ενήλικης επίβλεψης. Διοργανώστε το πάρτι μαζί με το παιδί, φτιάξτε τις προσκλήσεις (μπορείτε και ηλεκτρονικά), βρείτε τη μουσική, μιλήστε για το αν θα επιτρέπονται παιδιά σε άλλα δωμάτια του σπιτιού και φυσικά συζητήστε για το αν θα επιτραπεί το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου