Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Animal friendly βιβλία για παιδιά (ίσως και για μεγάλους)

Η ιδέα γι αυτό το post μου ήρθε όταν πήγα για φαγητό σήμερα στο Mama Tiera (ναι ναι στο μικρό vegan εστιατόριο της Ακαδημίας με τον καταπληκτικό μουσακά) και είδα στη βιβλιοθήκη του δίπλα στα τραπέζια μερικά animal friendly βιβλία για παιδιά. Επίσης, πρόσφατα διάβασα πως στο εξωτερικό θα κυκλοφορήσει στις 10 Μαϊου το πρώτo περιοδικό για vegan γονείς και παιδιά, το οποίο και θα λέγεται Raise Vegan. Οπότε η αλλαγή έρχεται και όπως κάθε αλλαγή θέλει σωστή ενημέρωση και μόρφωση.

Ιδού, λοιπόν μερικά βιβλία για μικρά παιδιά, που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές:

Να γιατί δεν τρώμε ζώα (Εκδόσεις Arigata)

Το βιβλίο Να Γιατί Δεν Τρώμε Τα Ζώα χρησιμοποιεί πολύχρωμες ζωγραφιές και ζωηρά κείμενα για να εισαγάγει την ιδέα της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού σε μικρούς αναγνώστες (μεταξύ έξι και δέκα ετών). Γραμμένο και εικονογραφημένο από την Ρούμπι Ροθ, απεικονίζει μια αξιολάτρευτη ομάδα ζώων, όπως γουρουνάκια, γαλοπούλες, αγελάδες, ορτύκια, χελώνες και δελφίνια. Τα πλάσματα αυτά εμφανίζονται στην φυσική τους κατάσταση –όταν σμίγουν, φωλιάζουν, ησυχάζουν ή σαγηνεύουν το ένα το άλλο με τα ένστικτα και τις ιδιομορφίες της οικογένειάς τους– αλλά και στις θλιβερές συνθήκες ζωής στις φάρμες εκτροφής;

Έι ψιτ (Εκδόσεις Suri Cata)

Γνώρισε την Άνδρο μέσα από το παραμύθι. Όταν χειμωνιάζει,το νησί ερημώνει και οι περισσότεροι γυρίζουν σε κάποια μεγάλη πόλη.Ένα σκυλάκι που ζει στο νησί δεν το αντέχει αυτό και ψάχνει να κάνει νέους φίλους.Όποιον συνατήσει,προσπαθεί να τον προσεγγίσει,αλλά όχι τόσο πετυχημένα.Δεν είναι οι κατάλληλοι φίλοι γι’αυτόν ή ίσως δεν είναι ο κατάλληλος φίλος γι’αυτούς.Εκεί που έχει χάσει κάθε ελπίδα και σταματάει την προσπάθεια,συμβαίνει κάτι απρόοπτο,που θα αλλάξει όλη του τη ζωή!Ένα παραμύθι για τη φιλία και τη φιλοζωία,βασισμένο στο Κόπολας,ένα μαύρο σκυλάκι,που γεννήθηκε και ζει στην Άνδρο.


Βίγκαν σημαίνει αγάπη (Εκδόσεις Arigata)


Στο βιβλίο Βίγκαν Σημαίνει Αγάπη, η συγγραφέας και εικονογράφος Ρούμπι Ροθ παρουσιάζει στους νεαρούς αναγνώστες την διατροφή βίγκαν σαν τρόπο ζωής με συμπόνια και δράση. Διευρύνοντας την έκταση του πρώτου δημοφιλούς βιβλίου της Να Γιατί Δεν Τρώμε Τα Ζώα, η Ροθ απεικονίζει το πώς οι καθημερινές μας επιλογές επεκτείνονται από τοπικό σε παγκόσμιο επίπεδο, εκθέτοντας όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά σήμερα για να προστατέψουν τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Το Σοφάκι και ο Ντο (Εκδόσεις Διόπτρα)

Το Σοφάκι, ένα μικρό κορίτσι που λατρεύει τα ζωάκια, παρακαλεί τη μητέρα του να πάρουν ένα σκυλάκι.
Η μητέρα του αρνείται και το βράδυ το Σοφάκι θα δει στον ύπνο του τον Ντο το Νεραϊδόσκυλο που θα του μάθει τι σημαίνει Αγάπη, Φροντίδα και Προσφορά προς τα αδέσποτα ζώα.
Ο Ντο, όπως η πρώτη νότα της μουσικής, μέσα από ένα μαγικό όνειρο θα διδάξει στο μικρό κορίτσι την πρώτη αξία της ζωής, την Αγάπη, και θα δείξει στο Σοφάκι πώς μέσα από απλές καθημερινές πράξεις μπορεί να μάθει να αγαπά και να σέβεται και άλλους πέρα από τον εαυτό του.


Μέλισσες (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη)

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, αφιερωμένο στις μέλισσες σε εικονογράφηση Piotr Socha που θα εντυπωσιάσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Δίνοντας έμφαση στην αισθητική της εικόνας και σε συνδυασμό με άκρως ενδιαφέροντα επιστημονικά κείμενα, βάζει νέα δεδομένα στην κατηγορία “επιστημονικά παιδικά βιβλία”. Ο αναγνώστης θα μάθει την ιστορία του εντόμου, τη βιολογία του, τον τρόπο ζωής του, τις ιστορίες γύρω από τη μέλισσα, αλλά και τη δουλειά του μελισσοκόμου, τα εργαλεία και τις τεχνικές, ακόμα και τα δεκάδες είδη μελιού που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Και όλα αυτά, έχοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για το πιο όμορφο picture book που έχει διαβάσει ποτέ του! Το βιβλίο έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία όπως τα: White Ravens 2016 Deutscher Jugendliteratur Preis Wissenschafts Buch des Jahres 2017 Educational Writer’s Award, The Society of Authors. 2017

Πες μου καφέ Αρκούδα (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

Το “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;” είναι το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε με εικονογράφηση από τον Έρικ Καρλ το 1967 στην Αμερική . Πρόκειται λοιπόν για έναν βιβλίο 48 ετών. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να συγκινεί με την απλότητά του. Το κείμενο ανήκει στον Bill Martin Jr. Ο συγγραφέας άλλαξε αρκετές φορές το κείμενο, έτσι ο Έρικ Καρλ έχει τέσσερα διαφορετικά σετ εικονογραφήσεων για το συγκεκριμένο βιβλίο. Οι αλλαγές αφορούσαν κυρίως στην τελευταία σελίδα όπου υπάρχει είτε μια μητέρα είτε μια δασκάλα (όπως η παρούσα έκδοση) ή μια μαϊμού όπως στην έκδοση του 1984 στη Μ. Βρετανία. Η ιστορία είναι απλή και δίχως ιδιαίτερη πλοκή. Η καφέ αρκούδα ερωτάται τι βλέπει. “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, σε ρωτώ; Εκείνη απαντά: “βλέπω ένα κόκκινο πουλί που βλέπει προς τα εδώ”. Αυτό θα συνεχιστεί με άλλα οκτώ ζώα. Το κόκκινο πουλί, την κίτρινη πάπια, το γαλάζιο άλογο, τον πράσινο βάτραχο κ.α. Όλα τα ζώα βλέπουν πάντα το επόμενο ζώο. Απλό ε; Κι όμως μέσα σε μια τόσο απλή πλοκή και ιστορία, ο συγγραφέας και ο εικονογράφος κατάφεραν να βάλουν ζώα, χρώματα, μαθηματικές έννοιες (δεξιά, αριστερά, προς τα εδώ) καθώς τα ζώα κοιτάζουν διαφορετικά κάθε φορά και ένα παιχνίδι memo για να το παίζετε όλοι μαζί. Από τα πλέον κατάλληλα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς: λιτό κείμενο, διασκεδαστικό, χρώματα, ζώα, μνήμη και για έκπληξη στο τέλος… μια δασκάλα!

Δεν είναι κοτομπουκιά (Εκδόσεις Arigata)

Φαγητό ή φίλος; Μέσα απο διασκεδαστικές πληροφορίες για τα ζώα και γοητευτική εικονογράφηση, το «Δεν είναι κοτομπουκιά» μας αποκαλύπτει μία άλλη προοπτική για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ζώα και ξεγυμνώνει απλά την αλήθεια.


Πηγή: Lady Papaya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου