«Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά του σήμερα τα εφόδια που χρειάζονται για έναν κόσμο που αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα». Αυτή η επιθυμία οδήγησε τον Γιάννη Υπατίδη στη δημιουργία της Tutobo, μίας ελληνικής εταιρείας με πάθος για τη ρομποτική, τα παραμύθια και τα παιχνίδια, στοιχεία που έχει καταφέρει να συνδυάσει στους Max & Tobo!
«Η Tutobo έχει αναπτύξει ένα ρομπότ – παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών το οποίο λειτουργεί ως πλατφόρμα εκμάθησης προγραμματισμού ρομποτικών συστημάτων με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το coding», επισημαίνει ο ιδρυτής της εταιρίας. Αξιοποιώντας το παραμύθι και μηχανισμούς gaming, τα παιδιά που δεν έχουν κλίση στην τεχνική εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να μάθουν coding με δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Η ιδέα για τη δημιουργία του ρομπότ γεννήθηκε πριν από 2,5 χρόνια όταν ο Γιάννης, ως μηχανικός ρομποτικής και ο πρώτος στην Ευρώπη που εγκαθιστούσε collaborative ρομπότ στη βιομηχανία, προσπάθησε να μάθει στον γιο του, τον Αναστάση, πως να προγραμματίσει ένα ρομπότ – παιχνίδι. Ωστόσο, ο Αναστάσης, παιδί με κλίση στα καλλιτεχνικά και θεωρητικά μαθήματα, δεν ενθουσιάστηκε. Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αποτέλεσε το έναυσμα για την κατασκευή ενός διαφορετικού ρομπότ, ικανού να προκαλέσει την περιέργεια και το μυαλό των παιδιών.
Η επαγγελματική πορεία του Γιάννη στον τομέα της ρομποτικής ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί ήξερα από την ηλικία των 15 τι ήθελα να κάνω. Ήθελα να φτιάχνω ρομπότ που θα βοηθούν τους ανθρώπους». Και το κατάφερε. Σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι Πειραιά, στο Τμήμα Αυτοματισμού και στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες της Ολλανδίας στην έρευνα και την ανάπτυξη αυτόματων συστημάτων και ρομποτικών μηχανισμών.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Γιάννης δούλεψε σε εταιρεία που ανέπτυσσε αυτοματισμούς στον τομέα της ναυτιλίας. Λίγο καιρό αργότερα, στην ηλικία των 28, ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία με αντικείμενο την αυτοματοποίηση διεργασιών στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας ρομπότ και μηχανική όραση. Η Tutobo αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια του πάθους του με τη ρομποτική και της ανάγκης του να δημιουργήσει ένα προϊόν με ουσιαστικότερο αντίκτυπο, εντός και εκτός Ελλάδος. Εξοικειωμένος με το επιχειρείν και τις προκλήσεις του, ο Γιάννης δεν φοβήθηκε να πάρει το ρίσκο.
«Στο ξεκίνημά μας, μας εμπιστεύθηκε και μας υποστήριξε το The People's Trust. O οργανισμός μας έδωσε την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουμε το πρωτότυπο για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πελάτες και να παρουσιάσουμε το προϊόν μας σε ξένο επενδυτή, διασφαλίζοντας μία ακόμα χρηματοδότηση για την εταιρεία μας. Επίσης, με τη βοήθεια του οργανισμού θα παρουσιάσουμε τους Max & Tobo στην έκθεση παιχνιδιού στη Νυρεμβέργη, συναγωνιζόμενοι μεγάλες εταιρείες του χώρου».
Ο Γιάννης τονίζει την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στον τομέα της ρομποτικής: «Εισερχόμαστε στην πέμπτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 5.0) και οφείλουμε να προλάβουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επενδύοντας στη ρομποτική, το λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη, οι ελληνικές εταιρείες θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, όχι μόνο σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αλλά και με τις Ασιατικές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες που επένδυσαν σε αυτούς τους τομείς κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους αλλά και τις θέσεις εργασίας».
Στόχος της Tutobo είναι να εκπαιδεύσει τα σημερινά παιδιά και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για ένα μέλλον που είναι βέβαιο ότι θα έχει την τεχνολογία στο επίκεντρό του. «Θα θέλαμε οι μελλοντικοί γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες, προγραμματιστές να θυμούνται ότι κάποτε μάθαιναν ρομποτική και coding με το δικό μας προϊόν».
Πηγή: epixeiro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου