Οι έφηβοι με υψηλό σκορ σε συγκεκριμένες πτυχές του υποκλινικού ναρκισσισμού ενδεχομένως να είναι πιο ισχυροί πνευματικά και να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Μπελφαστ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δρ Κώστα Παπαγεωργίου.
«Ο ναρκισσισμός θεωρείται ως κοινωνικά κακόβουλο χαρακτηριστικό και αποτελεί μέρος της «Σκοτεινής Τριάδας» των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας – ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια και μακιαβελιανισμός. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ναρκισσισμός είναι όλο και συχνότερος στη σύγχρονη κοινωνία αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά έχει και διαταραχή προσωπικότητας. Στη μελέτη μας επικεντρωθήκαμε στον υπο-κλινικό ή «φυσιολογικό» ναρκισσισμό, που περιλαμβάνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον κλινικό ναρκισσιμό, όπως η μεγαλοπρέπεια, η κυριαρχία και η ανωτερότητα. Αν είσαι νάρκισσος πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους και σου αξίζει πάντα μια ανταμοιβή. Και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού αλλά και της πνευματικής ισχύς. Αν ένα άτομο είναι πνευματικά ισχυρό είναι πιθανότερο να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και να αναζητά ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης», εξηγεί ο Δρ Παπαγεωργίου.
Ο Δρ Παπαγεωργίου, διευθυντής του εργαστηρίου InteRRaCt της Σχολής Ψυχολογίας του ιρλανδικού πανεπιστημίου συνεργάστηκε με την καθηγήτρια Γιούλια Κοβας από το Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου αλλά και ειδικούς από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο Huddersfield και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ωστιν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Personality and Individual Differences, η μελέτη εστίασε σε 340 εφήβους μαθητές που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Multi-Cohort Investigation into Learning and Educational Success study (MILES) και προέρχονταν από τρία διαφορετικά ιταλικά Γυμνάσια στην περιοχή του Μιλάνο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν θετικό συσχετισμό μεταξύ του ναρκισσισμού και των σχολικών επιδόσεων, αφού τα παιδιά με υψηλό σκορ υπο-κλινικού ναρκισσισμού έδειχναν να πλεονεκτούν ως προς τις σχολικές επιδόσεις.
Συνεπώς ο Δρ Παπαγεωργίου λέει ότι είναι «είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία τον τρόπο που βλέπουμε το ναρκισσισμό. Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είτε ως καλά είτε ως κακά, όμως δεν είναι παρά προϊόντα της εξέλιξης. Δεν είναι ούτε καλά, ούτε κακά, είναι απλώς καλά ή κακά προσαρμοσμένα. Ίσως θα έπρεπε να επεκτείνουμε τη συμβατική κοινωνική ηθική για να συμπεριλάβουμε και να επικροτήσουμε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης φύσης».
Ο Κώστας Παπαγεωργίου αποφοίτησε το 2009 από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στην Αναπτυξιακή Νευροεπιστήμη το 2014 από το Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου. Από το 2016 διδάσκει στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, ενώ είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τομσκ της Ρωσίας.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου