Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας –τα Γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR glasses)–, στο πλαίσιο της δράσης «Εικονικό Μουσείο και Προσβασιμότητα», ανοίγει τον δρόμο σε ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα –είτε για λόγους κινητικούς, οικονομικούς ή και μακροχρόνιας παραμονής σε χώρους φροντίδας υγείας και κοινωνικών υποδομών είτε ακόμη επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας– να επισκεφθούν το μουσείο.
Μέσω της εικονικής περιήγησης, ο «επισκέπτης» μπορεί να «βρεθεί» σε όλους τους χώρους του μουσείου, απολαμβάνοντας τα εκθέματα που αποτελούν κομμάτια της μόνιμης έκθεσής του.
Οπως μας είπε ο Ανδρέας Σπύρου, προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Μουσείου: «Η ιστορική περίοδος που καλύπτεται είναι η περίοδος στην οποία επικεντρώνεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, δηλαδή από τη Φραγκοκρατία μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα επιλεγμένα εκθέματα που μπορεί κανείς να απολαύσει περιλαμβάνονται ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά έργα, γλυπτά, ενδυμασίες, έπιπλα, μετάλλια, πορσελάνες καθώς και αντικείμενα ειδικού και ιδιαιτέρως ιστορικού ενδιαφέροντος όπως, για παράδειγμα, το αντίγραφο του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας επί βασιλείας Οθωνος».
Οι χρήστες, στη διάρκεια της εικονικής περιήγησής τους, μπορούν να δουν εκθέματα όπως χαρακτικά του Andrea Gasparini (1843) όπου απεικονίζονται διάφορα μνημεία των Αθηνών, τον πίνακα «Καρναβάλι στην Αθήνα» του Νικολάου Γύζη (1892), τον χάρτη του Βασιλείου της Ελλάδος (1838) που τυπώθηκε στο τότε Βασιλικό Τυπογραφείο, το κλειδοκύμβαλο που αγοράστηκε από την Πόλη των Αθηνών για την πρώτη μαθήτρια του Ωδείου Αθηνών, την Αδέλα Βέσσελ-Κροντηροπούλου, τον γνωστό πίνακα του Antoine Montfort με τίτλο «Πειρατές», πορτρέτα της Κικής Παπαστράτου από τον Γεώργιο Γουναρόπουλο και τον Παύλο Μαθιόπουλο, αντίγραφο ενδυμασίας της βασίλισσας Αμαλίας ή το τάβλι του βασιλιά Οθωνα που κατασκευάστηκε το 1845, σερβίτσια με το οθωνικό βασιλικό μονόγραμμα και πολλά άλλα.
Σε επιλεγμένα εκθέματα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιλέξει ο χρήστης, να εμφανιστούν περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η περιγραφή, ο τίτλος του έργου ή το όνομα του καλλιτέχνη. Η εφαρμογή προς το παρόν δεν υποστηρίζει ήχο, αλλά η επόμενη έκδοση της εικονικής περιήγησης, θα έχει και αυτή τη δυνατότητα.
Τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας ήταν οι πρώτοι χρήστες που άδραξαν την ευκαιρία αυτής της δυνατότητας που προσφέρει το Μουσείο, εμπειρία που πραγματώθηκε με την εθελοντική βοήθεια των εργαζόμενων, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ιδρυμα και έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να εκπαιδευτούν διαδραστικά γύρω από τη νεότερη ελληνική Ιστορία αλλά και την ιστορία της εξέλιξης της Πόλης των Αθηνών.
«Η περιήγηση VR αλλά και τα διαδραστικά παιχνίδια, δίνουν στους χρήστες –πόσο μάλλον στα παιδιά– τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας, τις ευκαιρίες που προσφέρει στην παροχή πρωτόγνωρων εμπειριών αλλά και στη δημιουργία ενός εντελώς νέου κοινωνικού δικτύου, το οποίο δεν γνωρίζει όρια και παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλες και σε όλους» μας είπε η Δανάη Μπερσή, υπεύθυνη Ψηφιακών Δράσεων και Προώθησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. «Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Μουσείου, καλείται κάθε φορέας που ενδιαφέρεται να γίνει αποδέκτης της δράσης, η οποία να τονίσω ότι προσφέρεται εντελώς δωρεάν, να επικοινωνήσει μαζί μας για να οργανώσουμε την επίσκεψη».
Info: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Για την οργάνωση δράσεων εικονικής περιήγησης, τηλεφωνήστε στο 210-3231397
Βάση Παναγοπούλου
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου