Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Εκπαίδευση για μυαλό, χέρια και σπίτι

Στο Ρέικιαβικ της μακρινής Ισλανδίας ταξίδεψαν η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Κωνσταντίνα Μπούτου και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Αποστολίνα Σαΐτη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, του ΙΚΥ. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν το «Εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας/Επισκέψεις σε σχολεία».

Η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε δημόσια σχολεία μιας χώρας που είχε αντιμετωπίσει το 2008 οικονομική κρίση ήταν για τους δύο εκπαιδευτικούς μια πρόκληση. Μεταξύ άλλων, ήθελαν να διαπιστώσουν αν είχε αντίκτυπο η κρίση στα σχολεία. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 111 εκπαιδευτικοί από 19 χώρες της Ευρώπης.

Στα τρία σχολεία που επισκέφθηκαν οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν ότι η λειτουργία τους δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την οικονομική κρίση. Σε ένα από τα σχολεία συνάντησαν τον Βίλμαρ, μαθητή της Γ’ τάξης, Έλληνα κατά το ήμισυ. Τους έκανε εντύπωση η ευγένειά του, και η θέρμη με την οποία ξενάγησε τις δύο εκπαιδευτικούς στην τάξη του και τα άπταιστα ελληνικά του.

Η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας αποτελεί βασικό στοιχείο της κουλτούρας της χώρας. Το κινητό, ο υπολογιστής και τα ipad χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων.

Ξενάγηση έγινε επίσης στα εργαστήρια εικαστικών και ψηφιδωτών με τα οποία ήταν διακοσμημένοι όλοι οι χώροι του σχολείου.

Σε αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες ως κουζίνες για το μάθημα «Home Economics – Οικιακή Οικονομία» οι μαθητές ζύμωναν ψωμιά, έψηναν μπισκότα, καθάριζαν την κουζίνα κ.ά. Τα σχολεία δεν ήταν κλειδωμένα, τα προαύλια είχαν αθλητικές εγκαταστάσεις και σύγχρονες παιδικές χαρές. Η νοοτροπία των Ισλανδών, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, στηρίζεται στο σύνθημα «Headmade-Handmade-Homemade» που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν το μυαλό τους, τα χέρια τους και το σπίτι τους για την παραγωγή όσων προϊόντων μπορούν για να έχουν αυτάρκεια. Την τελευταία μέρα παρουσιάστηκαν οι εργασίες όλων των ομάδων.

Μιλώντας χθες στην «ΕτΔ» οι εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Γόννων κ. κ. Κωνσταντίνα Μπούτου και Λίνα Σαΐτη σημείωσαν: « Επιστρέψαμε από την Ισλανδία έχοντας αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με το ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και έχοντας στο μυαλό μας και την καρδιά μας μια χώρα περίεργη, μυστήρια, γεμάτη αντιθέσεις. Η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό σχέδιο και η παρουσίαση όλων όσων είδαμε στους μαθητές και τους συναδέλφους, αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για το ποια από αυτά μπορούν και θα εφαρμοστούν στο σχολείο μας».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου