Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Καλαμάτα: Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Παιδικών Χωριών SOS- Βοηθά τους γονείς, στηρίζει τα παιδιά

Το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης είναι η μία από τις δύο δομές των Παιδικών Χωριών SOS που λειτουργούν στην Καλαμάτα.

Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλα κέντρα είναι ότι εκπαιδεύει τους άνεργους γονείς για το πώς θα βρουν δουλειά. Παράλληλα απασχολεί δημιουργικά και βοηθά στα μαθήματά τους 125 παιδιά. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν ενάμιση χρόνο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2016.

Η υπεύθυνη του προγράμματος, κοινωνική λειτουργός Γιώτα Κοπίτα, λέει στην “Ε” ότι στόχος του κέντρου είναι να υποστηρίξει τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που μπορεί να έχουν είτε οικονομικές είτε κοινωνικές δυσκολίες. Σημειώνει δε ότι τα κέντρα αυτού του τύπου έχουν προληπτικό χαρακτήρα: στηρίζουν και ενδυναμώνουν την οικογένεια για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των παιδιών μέσα σε αυτήν. “Μας ενδιαφέρει η φροντίδα και προστασία των παιδιών μέσα στην οικογένεια –δεν είμαστε ξενώνας φιλοξενίας, όπου ζουν παιδιά τα οποία απομακρύνονται από την οικογενειακή εστία”, διευκρινίζει.

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η βασική διαφοροποίηση του εν λόγω κέντρου από όλα τα άλλα είναι ότι σε αυτό εφαρμόζεται “ένα πιλοτικό πρόγραμμα των SOS επαγγελματικής συμβουλευτικής, για γονείς οι οποίοι είτε είναι άνεργοι, είτε απασχολούνται περιστασιακά”, κι αυτό είναι το βασικό κομμάτι του προγράμματος. Η υπεύθυνη λοιπόν γι’ αυτό το κομμάτι, ψυχολόγος Χριστίνα Αναστασοπούλου, εξηγεί ότι η δουλειά που κάνει με τους γονείς αφορά στη στήριξη και ενδυνάμωσή τους, προκειμένου να φτιάξουν μαζί ένα πλάνο για το πώς θα ξαναμπούν στην αγορά εργασίας –αλλά και τυχόν δυσκολίες που είχαν στην προηγούμενη για να τις ξεπεράσουν. Σημαντικό είναι άλλωστε να βρουν μαζί με την ψυχολόγο τι είναι αυτό που τους ταιριάζει, σε τι έχουν κλίση και εμπειρία για να το κάνουν καλά.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Οι γονείς μέσα από το πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τα πιο βασικά, όπως το πώς να φτιάξουν ένα βιογραφικό σημείωμα ή να δώσουν μια συνέντευξη για δουλειά, έως και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσα από την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς μαθαίνουν αγγλικά (τους διδάσκει εθελοντής δύο φορές την εβδομάδα) και επαγγελματίας τους διδάσκει υπολογιστές, ενώ ήδη έχουν πάρει και τις πρώτες πιστοποιήσεις. Επίσης, το κέντρο συνεργάζεται με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το Δημόσιο ΙΕΚ και το ιδιωτικό ΙΕΚ “Ωρίζων”, τα ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και με τον ΟΑΕΔ και τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Εν τω μεταξύ πέρυσι την άνοιξη ξεκίνησε μια προσπάθεια με ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες, ώστε μέσα από επαφή και επικοινωνία με το πρόγραμμα να αναζητήσουν εργατικό δυναμικό από το κέντρο, εφόσον το επιθυμούν και καλύπτει τις απαιτήσεις τους κάποιος από τους ωφελούμενους. Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο 13 τοπικές επιχειρήσεις και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. 

ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στους συνολικά 48 γονείς οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, οι περισσότερες είναι γυναίκες, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό μονογονεϊκών οικογενειών με πρόβλημα ανεργίας, όπως διαπιστώνει η κ. Αναστασοπούλου. Οι γονείς που απευθύνονται στο κέντρο είναι από 30 χρονών και μεγαλύτεροι, με μέσο όρο ηλικίας τα 38 χρόνια. Πέρυσι (γιατί φέτος δεν έχουν ακόμα βγει τα στατιστικά του κέντρου) από τους ωφελούμενους βρήκε δουλειά ένα 30%.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οσον αφορά την εκπαίδευση και επιμόρφωση των γονιών, 25 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκμάθησης υπολογιστών και 16 μαθαίνουν αγγλικά. Στα επιμορφωτικά προγράμματα που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με άλλους φορείς (ΚΑΕΜ-Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, ΚΕΚ Πελοποννήσου, Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας) συμμετείχαν: 8 άτομα στα σεμινάρια “Παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων – παραγωγή καφέ (σεμινάρια μπαρίστα)”, στα σεμινάρια “Λογιστικής” και σε αυτά της “Επεξεργασίας αρωματικών φυτών και ελαίων”. Δύο άτομα παρακολούθησαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και 8 άτομα τα σεμινάρια “Οροφοκομίας (HouseKeeping)” για καμαριέρες. 

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ

Οπως εξηγεί η κ. Κοπίτα το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όποιος ενδιαφέρεται (με την προϋπόθεση να είναι άνεργος ή περιστασιακά εργαζόμενος γονιός) τους καλεί στο τηλέφωνο 27216 00725 και κλείνει ραντεβού. Το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας στεγάζεται σε κτήριο στο Ιστορικό Κέντρο που δώρισε η φαρμακοποιός Παναγιώτα Κανελλέα, Βιλεαρδουίνου και Αγίου Ιωάννου. Το κέντρο παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του και χρηματοδοτείται (λόγω έλλειψης κρατικής επιχορήγησης) από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλ. 27216 00725, στο e-mailsosdaycarekal@sos-villages.gr και στον ιστότοπο www.sos-villages.gr.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ 125 ΠΑΙΔΙΑ

Στο πλαίσιο υποστήριξης των γονιών, ώστε να έχουν το χρόνο για τα επιμορφωτικά προγράμματα και τα μαθήματά τους, αλλά και να αναζητήσουν εργασία, το κέντρο λειτουργεί προγράμματα μαθησιακής υποστήριξης και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με διαφορετική θεματολογία (χορού, μουσικής, λαϊκού παραμυθιού, θεάτρου, αργυροχρυσοχοΐας), για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης λειτουργεί και για παιδιά προσχολικής ηλικίας από νηπιαγωγό, η οποία ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του κέντρου, όπως και δύο δάσκαλοι και δύο καθηγητές, ένας προγραμματιστής που μαθαίνει τους γονείς υπολογιστές, δύο άτομα διοικητικό προσωπικό, ενώ πολύτιμη είναι η συνεισφορά των εθελοντών. Συνολικά υποστηρίζονται 125 παιδιά, από τα οποία τα 30 τρώνε καθημερινά στο κέντρο.

Πηγή:  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου