Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Μια γραμματοσειρά.. για τυφλούς και μη στο Τόκιο

Αν βρεθείς ποτέ στο Τόκιο, τότε είναι σίγουρο πως το ταξίδι σου θα εξελιχθεί σε ένα μικρό μαρτύριο εάν δε γνωρίζεις την ιαπωνική γλώσσα. Ο λόγος είναι ότι οι πινακίδες στους δημόσιους χώρους της πόλης αναγράφουν στα ιαπωνικά και μόνο τις πληροφορίες του, και σε καμία άλλη γλώσσα.

Εν όψει όμως των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων που θα φιλοξενήσει η ιαπωνική πρωτεύουσα το 2020, ένας σχεδιαστής αποφάσισε να διευκολύνει τους επισκέπτες της πόλης και των αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο Κόσουκε Τακαχάσι σχεδίασε μια γραμματοσειρά που επιτρέπει πρόσβαση στην πληροφορία και σε αυτούς που βλέπουν και σε αυτούς που δεν βλέπουν!

«Σήμερα, σπάνια βλέπουμε κώδικα Μπράιγ σε δημόσιους χώρους, καθώς ό,τι είναι γραμμένο σε αυτόν τον κώδικα καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια. Επιπλέον, οι άνθρωποι που βλέπουν δεν το θεωρούν σημαντικό» εξηγεί. «Η γραμματοσειρά Braille Neue απαντά σε αυτό το πρόβλημα, κάνοντας το Μπράιγ εύκολο στη χρήση από ανθρώπους που βλέπουν» προσθέτει.

Ο 24χρονος Ιάπωνας σχεδιαστής δημιούργησε δύο γραμματοσειρές: την Braille Neue Standard μόνο για αγγλικά και την Braille Neue Outlineγια για αγγλικά και ιαπωνικά. «Διαδίδοντας τη χρήση αυτής της γραμματοσειράς, πιστεύω πως περισσότεροι θα εξοικειωθούν με τον κώδικα Μπράιγ» τονίζει.

Με αυτόν το δημιουργικό τρόπο, ο Κόσουκε Τακαχάσι μάς προτρέπει να έχουμε συνείδηση των συνανθρώπων μας που δεν έχουν το χάρισμα της όρασης.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου