Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Το Κ.Κ.Π.Π.Α απαντά στην ΠΟΕΔΗΝ

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής απάντησε σήμερα στην ΠΟΕΔΗΝ η οποία στις 2/3 με ανακοίνωσή της σημείωνε μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη έχουν συστήσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο».

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του το Κ.Κ.Π.Π.Α σημειώνει πως όντως οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στις υποδομές δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανικές και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για την βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των συνθηκών. Στην ανακοίνωση επίσης το Κ.Κ.Π.Π.Α σηεμιεώνει πως η ΠΟΕΔΗΝ είναι «εκτός πραγματικότητας όμως φαίνεται να είναι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την 2/3/2018, συγχέει πραγματικά δεδομένα με ανυπόστατα ψεύδη, ακυρώνει τις προσπάθειες τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της διοίκησης και του προσωπικού του ΚΚΠΠΑ και τελικά βάλλει εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα της Πρόνοιας και της Υγείας που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι υπερασπίζεται».

Το Κ.Κ.Π.Π.Α αναφορικά με τις θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ η οποία κάνει λόγο για ύπαρξη σχεδίου κλεισίματος των δημοσίων υποδομών και αντικατάστασής τους από ΜΚΟ, σημειώνει: «Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η πρόθεση που καταλογίζει στην Κυβέρνηση για “ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπομένων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις” (!). Αντιθέτως, στις συνθήκες σκληρής επιτροπείας υπό τις οποίες προσπαθούμε για το καλύτερο, 15 εκατομμύρια Ευρώ έχουν διατεθεί από την αρχή του χρόνου με σκοπό στοχευμένες δράσεις αποϊδρυματοποίησης που αφορούν περιθαλπόμενους των Παραρτημάτων Χρονίως Πασχόντων τόσο του φορέα μας όσο και του ΚΚΠΠ Δυτ. Ελλάδας (Μονάδα Λεχαινών). Από το ποσό αυτό 6,6 εκατομμύρια προορίζονται για τις σχετικές δράσεις του ΚΚΠΠΑ ενώ τα υπόλοιπα 8,4 αυτές του ΚΚΠ Δυτ. Ελλάδας».

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αυτοψία στο παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε και η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων η οποία σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook σημειώνει: « ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ πραγματοποίησε σήμερα 3/3/2018 στις 11:00 πμ αιφνιδιαστική «επίσκεψη» στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής, στο οποίο έχουν μεταφερθεί τα 21 από τα 27 ανάπηρα άτομα από το κολαστήριο του Σκαραμαγκά (άλλα 6 μεταφέρθηκαν στο Παράρτημα ΑμεΑ Ανατολικής Αθήνας – μονάδα Μελισσίων και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας) και διαπίστωσε τα εξής: Το παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής βρίσκεται εντός της έκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» και οι ωφελούμενοι/ες φιλοξενούνται σε 2 κτίρια. Στο πρώτο κτίριο (1ος όροφος) διαμένουν 8 άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά σε ιδρυματικού τύπου συνθήκες διαβίωσης. ΔΕΝ είδαμε καθηλωμένους/ες με ιμάντες σε κρεβάτια, οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και τα ανάπηρα άτομα περιποιημένα. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που παρουσιάζονται δεμένα στις φωτογραφίες στα ΜΜΕ, ήταν ελεύθερα και τα συναντήσαμε στο playroom αλλά και έξω από το οίκημα. Το προσωπικό ήταν ελάχιστο και συνομιλήσαμε με γονείς ωφελούμενων που βρίσκονταν την ώρα της επίσκεψής μας εκεί. Στο ισόγειο του δευτέρου κτιρίου διαμένουν 12 ανάπηρα άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά. Διαπιστώσαμε και εκεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιατροκεντρικού/ιδρυματικού τύπου αλλά οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και δεν είδαμε ανάπηρα άτομα σε περιορισμό. Στα 2 κτίρια που φιλοξενούνται τα ανάπηρα άτομα από τον Σκαραμαγκά τα μπάνια ήταν προσβάσιμα και είδαμε ανάπηρα άτομα να τα χρησιμοποιούν αυτόνομα».

Ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

Γιάννης Χαραμίδης
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου