Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει θραύση στους εφήβους

Τελικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα του εμπορίου ή άλλα προϊόντα καπνού; 
Όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην υγεία και περισσότερο σε εκείνη των εφήβων. 
Παρόλο που υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές, υπάρχουν πολλοί που υποδεικνύουν ότι ενέχει και αυτό μεγάλους κινδύνους. 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο -με ή χωρίς νικοτίνη- έχει γίνει δημοφιλές δημιουργώντας μια αγορά 8 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στα 25 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. 

Η τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση έρευνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

Η έκθεση αναφέρει τεκμηριωμένη απόδειξη ότι οι εν λόγω συσκευές είναι ασφαλέστερες από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνίσματος και μπορεί να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. 

Ωστόσο, σε κανένα σημείο της έκθεσης δεν αναφέρεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη επιστημονική μελέτη για το πόσο εθιστικές μπορεί να είναι αυτές οι συσκευές καθώς και για τις επιπτώσεις τους στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στην αναπαραγωγική διαδικασία. 

Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου λειτουργεί ως ο «προθάλαμος» των νέων για το συμβατικό τσιγάρο. 

Μια μελέτη από το University of Michigan's Institute υποδεικνύει ότι οι έφηβοι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δοκιμάσουν το συμβατικό τσιγάρο. 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, πάνω από το 30% των εφήβων που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά ποτέ δεν είχαν δοκιμάσει ένα παραδοσιακό, μέσα σε έναν χρόνο ξεκίνησαν να καπνίζουν το κανονικό τσιγάρο παράλληλα με το ηλεκτρονικό. 

Αντίθετα, μεταξύ των εφήβων οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο μόνο το 7% ξεκίνησε το παραδοσιακό τσιγάρο το επόμενο έτος. 19.2.2018 Ας το ξαναπούμε: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μακράν ασφαλέστερα από τα κανονικά 

Παρατηρώντας αυτή την τάση μετάβασης από το ηλεκτρονικό στο κανονικό τσιγάρο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μετάβαση οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλάζει τις αντιλήψεις των εφήβων για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Οι έφηβοι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βλέπουν πλέον το κάπνισμα ως έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. 

Για παράδειγμα, ενώ αρχικά τα παιδιά 12 ετών πίστευαν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία τους, λίγα χρόνια αργότερα, στην εφηβεία τους, οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θεωρούσαν ότι το καθημερινό κάπνισμα κανονικών τσιγάρων βλάπτει την υγειά.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι έφηβοι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να θεωρηθούν ομάδα υψηλού κινδύνου για να γίνουν μελλοντικοί καπνιστές και παρόλο που πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αυξάνει τα ποσοστά καπνίσματος στον πληθυσμό, αλλά τα μειώνει, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από εφήβους φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Αποδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι αυτή η συνήθεια αποτελεί τον προθάλαμο για το κανονικό κάπνισμα καθώς μειώνει το κοινωνικό στίγμα ως προς το παραδοσιακό κάπνισμα. 

Πηγή:www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου