Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων οι 97οι Σχολικοί Αγώνες των μαθητών των σχολείων της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας

Μία μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων διοργάνωσαν στις 11 Μαΐου τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, δίνοντας και πάλι ζωή στο τεράστιο γήπεδο του ιστορικού Τετραγώνου του Σάτμπι, στο κέντρο της αιγυπτιακής μεγαλούπολης.

Κάτω από ένα φωτεινό ουρανό, καθάριο και αλεξανδρινό, όλα άρχισαν με την είσοδο των μαθητών του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου-Λυκείου, με τις σημαίες, ελληνική και αιγυπτιακή, να προπορεύεται και να κυματίζουν μπρος από τους επισήμους και τον κόσμο, που με συγκίνηση χειροκροτούσε τους νέους μαθητές, που ήταν έτοιμοι για το «ευ αγωνίζεσθαι».

Ακολούθησε λαμπαδηδρομία, άναψε η ολυμπιακή φλόγα, ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδος και Αιγύπτου με την έπαρση της σημαίας της κάθε χώρας, δόθηκε ο όρκος των αθλητών, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Εδμόνδος Κασιμάτης κήρυξε επίσημα την έναρξη των 97ων Σχολικών Αγώνων των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Και από την πρώτη φράση του λόγου του, ο πρόεδρος της ΕΚΑ έδωσε το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να θεωρηθεί μία κοινωνία πολιτισμένη αν στην παιδεία που παρέχει στους νέους της, δεν καλλιεργεί το αθλητικό πνεύμα, την Ολυμπιακή ιδέα και την ευγενή άμιλλα».

Και ο κ. Κασιμάτης συνέχισε: «Από την αρχή της ύπαρξής της, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, μέσα από τα εκπαιδευτήριά της, τους αθλητικούς της οργανισμούς και τα αθλητικά της σωματεία, κατάφερε να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό και να αναδείξει κορυφαίους αθλητές».

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας δεν απέφυγε να επισημάνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παροικία, με τη συρρίκνωση που συνεχώς υφίσταται και επισήμανε: «Συνεχίζουμε την αθλητική ιδέα και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τη μείωση του εμψύχου υλικού, καλλιεργούμε στους μαθητές μας την ευγενή ιδέα του "ευ αγωνίζεσθαι"».

Με την επίσημη έναρξη των 97ων Σχολικών Ελληνικών Αγώνων Αλεξανδρείας, το στάδιο μετατράπηκε σε ένα χώρο 24 διαφορετικών αγωνισμάτων, με την ελλανόδικο επιτροπή αλλά και την αγωνόδικο επιτροπή να δίνει το «παρών» και τους εφόρους Δρόμων, Αλμάτων και Ρίψεων, αλλά και τους Κριτές αλλά και το επιτελείο των Ιατρών να παίρνουν τις θέσεις τους.

Η ανακοίνωση των αγωνισμάτων και οι απονομές ήταν συνεχείς, κρατώντας ολόκληρο το απόγευμα της 11ης Μαΐου, μέχρι που έδυσε ο ήλιος. Σφαιροβολία, άλμα εις ύψος, δρόμος διάφορων αποστάσεων, άλμα εις μήκος, σκυταλοδρομία, κ.ά.

Με τους νικητές να ανεβαίνουν στο βάθρο και να παραλαμβάνουν τα μετάλλια και τα τιμητικά διπλώματα από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη, τον πρόεδρο της κοινότητας Εδμόνδο Κασιμάτη, τον Α΄αντιπρόεδρο Γιάννη Σιόκα, την Β΄αντιπρόεδρο Μαίρη Παυλίδου, τον εκπρόσωπο της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Γιώργο Ελευθερίου, την πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» και άλλους επισήμους, μεταξύ των οποίων και η «ψυχή» των αγώνων, ο έφορος Διοίκησης των Προσκόπων Αλεξανδρείας Άρης Μαρκοζάνης, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο πρόεδρος της Κοινότητας, καθώς επίσης τους αδελφούς Ελευθερίου, τον διευθυντή των γραφείων Τέρη Κυρίτση, τον αθλητή Ηλία Σακελλάρη και άλλους, χωρίς βεβαίως να παραλείψει τις διευθύντριες των δύο σχολείων Αγγελική Τσιαδήμη και Δήμητρα Παπανώτα και τονίζοντας ότι «σήμερα ξαναζήσαμε τους παλιούς καλούς σχολικούς αγώνες των Ελληνικών Σχολείων της Αλεξάνδρειας».

Ακολούθησαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες, με όλους τους αθλητές, τους συντελεστές, τους επισήμους και την παροικία, για να μείνει στην ιστορία το γεγονός της τέλεσης των 97ων Ελληνικών Σχολικών Αγώνων Αλεξανδρείας και ακολούθησε μία μεγάλη έκπληξη: Το τελευταίο «άτυπο» αγώνισμα, αυτό της διελκυστίνδας, όπου από τη μία πλευρά του σχοινιού τράβαγαν οι μαθητές και οι γονείς των σχολείων και από την άλλη όλοι οι εκπρόσωποι των παροικιακών σωματείων, με τους μαθητές να νικούν μαζί με τους γονείς τους.

Με το πέρας των αγώνων, το βράδυ, έγινε η υποστολή των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και δόθηκε το ραντεβού για τους επόμενους 98ους Ελληνικούς Σχολικούς Αγώνες της Αλεξάνδρειας, του χρόνου τον Μάιο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ via alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου