Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Μαθητές – δημοσιογράφοι βραβεύτηκαν από τα «Χανιώτικα Νέα»

Μαθητές – δημοσιογράφοι, που μέσα από τις εργασίες τους ανέδειξαν τη σχέση Τύπου -Παιδείας και Τοπικής Κοινωνίας βραβεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν συμμετείχαν σε διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ που διοργάνωσε η εφημερίδα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 211 παιδιά με 23 ομάδες από 20 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων.

Τα ρεπορτάζ των παιδιών δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες ενώ κυκλοφόρησαν όλα και σε ειδικό ένθετο 40 σελίδων μαζί με την εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το επετειακό βίντεο της εφημερίδας για τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της, το οποίο σκηνοθέτησε ο σκηνοθέτης Νίκος Παντερμαράκης.

Μιλώντας για τα 50 χρόνια της εφημερίδας ο ιδρυτής της Γιάννης Γαρεδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων. «Καταφέραμε αυτά τα 50 χρόνια, μέσα από δυσκολίες να στηρίξουμε μια εφημερίδα που προσπαθεί πάντα να στηρίζει την αντικειμενικότητα. Να στηρίζει τη δημοσιογραφία». Ο κ Γαρεδάκης αναφέρθηκε και στην ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Τυπογραφίας, καθώς και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην σημαντική, όπως είπε, προσπάθεια των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης και το σύνολο των τοπικών αρχών.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Όλα τα παιδιά έλαβαν επαίνους για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ενώ απονεμήθηκαν τα βραβεία της κριτικής επιτροπής αλλά και αυτό του αναγνωστικού κοινού.

Το πρώτο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, κέρδισε το Λύκειο Νέας Κυδωνίας για το ρεπορτάζ με τίτλο «Πολιτισμός μέσα από τα ερείπια του παρελθόντος».

Το δεύτερο βραβείο , με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο για το ρεπορτάζ με θέμα «Τροχαία – Ανάγκη για αλλαγή στάσης και αντίληψης».

Για το τρίτο βραβείο της κριτικής επιτροπής ισοψήφισαν το Γενικό Λύκειο Βάμου για το ρεπορτάζ «Αμπελιτσιά και Κατσούνα – Το απειλούμενο ενδημικό δέντρο και η εμβληματική κρητική κατσούνα», και το 7ο Γυμνάσιο Χανίων για το ρεπορτάζ «Βιολογικός καθαρισμός Χανίων – Ένας ιδιόρρυθμος γείτονας». Καθένα από τα δύο σχολεία πήρε το χρηματικό έπαθλο των 1000 ευρώ ενώ το 7ο Γυμνάσιο έλαβε και το βραβείο του αναγνωστικού κοινού.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής τα κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή των διακριθέντων ήταν η κοινωνική ευαισθησία, ο πλουραλισμός στην προσέγγιση του θέματος, η πρωτοτυπία, το ερευνητικό στοιχείο και οι συνεντεύξεις καθώς και η δομή και η γλώσσα του κειμένου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 23 δημοσιογραφικές ομάδες από απαρτίζονταν από συνολικά 211 παιδιά που προέρχονταν από 20 σχολεία των Χανίων υπό την καθοδήγηση 32 καθηγητών. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι σε κάθε σχολείο που συμμετείχε θα δοθεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Μαθητικός δημοσιογραφικός διαγωνισμός από τα Χανιώτικα νέα: Α' μέρος. Β' μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου