Η πρώτη εκδήλωση στην Ελλάδα, πλήρως προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, όποια κι αν είναι η αναπηρία τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Από εκεί εξέπεμψε ο θεσμός του TEDxAthens Salon (spinoff του TEDxAthens, που διοργανώνει μικρότερες, θεματικά στοχευμένες εκδηλώσεις) με κεντρικό θέμα την προσβασιμότητα. Αλλά τι νόημα θα είχε ένα άρτιο πρόγραμμα ομιλιών εάν οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν μπορούσαν να το παρακολουθήσουν;
Με «καθοδηγητή» τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, συντονιστή βιωματικών παρεμβάσεων του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) και εδώ και χρόνια μέλος της οικογένειας του TEDxAthens, η εκδήλωση της Κυριακής υπήρξε φιλική, ανοιχτή και ανεμπόδιστη για όλους. «Το κτίριο είναι ούτως ή άλλως προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης. «Διαθέτει αναπηρικές θέσεις στάθμευσης και αναπηρικές τουαλέτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα αμαξίδια για όσους δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Ομως τα θέματα της προσβασιμότητας δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα».
Ετσι, το πρόγραμμα της εκδήλωσης τυπώθηκε και σε πρόγραμμα Braille, αλλά και σε δεύτερη εκδοχή με μεγάλη γραμματοσειρά για τα άτομα με μερική όραση. Επίσης, οι ομιλητές εκπαιδεύτηκαν ώστε εάν η παρουσίασή τους περιελάμβανε εικόνες να εξηγούν τι δείχνει η εικόνα για τα άτομα που δεν μπορούν να δουν. Οι θεατές με προβλήματα ακοής μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες κανονικά χάρη στον διερμηνέα νοηματικής που βρισκόταν ανά πάσα στιγμή στη σκηνή, ενώ για όσους δεν γνωρίζουν τη νοηματική, υπήρχε και διερμηνέας χειλανάγνωσης. Οι τυφλοί επισκέπτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το δρώμενο της ομάδας VSA (Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) χάρη σε ακουστικά με τα οποία άκουγαν την περιγραφή των κινήσεων των ηθοποιών στη σκηνή. Στον χώρο υπήρχαν εθελοντές, με διακριτικό γνώρισμα, που γνωρίζουν ελληνική νοηματική γλώσσα.
«Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους ομιλητές, ήταν σημαντικό για εμάς να ξεφύγουμε από το “κλασικό” θέμα “προσβασιμότητα μέσω ράμπας ή στην τουαλέτα”», εξηγεί ο κ. Πιτσίνιαγκας. Μεταξύ άλλων, μίλησε ο Σωτήρης Κουπίδης, γιατρός, συνιδρυτής του εστιατορίου Mentaleaty στον Κεραμεικό όπου απασχολούνται άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ο ουρολόγος Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης που αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα στο σεξ και ο Μάνθος Μαρράς, ο παραπληγικός εκπαιδευτής εκπαιδευτών ελεύθερων καταδύσεων. Οι ομιλίες θα ανέβουν σύντομα στο Διαδίκτυο με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου