Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Κλασική λογοτεχνία στα μέτρα των παιδιών

Η αγαπημένη σκηνή της Αλις Χέμερ στο βιβλίο «Στον δρόμο» του Τζακ Κέρουακ είναι εκείνη όπου ο πρωταγωνιστής τρώει παγωτό και μηλόπιτα όποτε πεινάσει. Αναμενόμενο, καθώς η Αλις είναι μόλις πέντε ετών και αντί να διαβάζει τα γνωστά παιδικά βιβλία, ο πατέρας της της διάβασε το σημαντικό λογοτεχνικό έργο. Προφανώς το βιβλίο, που έχει πληθώρα αναφορών στο σεξ, τα ναρκωτικά και την οικιακή βία, δεν είναι ιδανικό ανάγνωσμα για ένα παιδί.

Ωστόσο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκαν οι KinderGuides, μία νέα σειρά βιβλίων που στοχεύει να κάνει κατανοητή την κλασική λογοτεχνία των ενηλίκων σε πολύ νέους αναγνώστες. Εκτός από το έργο του Κέρουακ οι KinderGuides πρόσφατα κυκλοφόρησαν εικονογραφημένο το έργο του Χέμινγουεϊ «Ο Γέρος και η Θάλασσα» αλλά και τη μελαγχολική νουβέλα του Τρούμαν Καπότε «Πρωινό στο Τίφανι», ενώ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να κυκλοφορήσει και το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», ένα έργο που θεωρείται ακατάληπτο ακόμα και από εξοικειωμένους ενήλικες αναγνώστες. Με τις όμορφες ζωγραφιές, αλλά και την απλοποιημένη γλώσσα, αυτά τα παιδικά βιβλία φαντάζουν σαν το ιδανικό δώρο που θα μπορούσε να κάνει κανείς σε έναν γονιό που τα έχει όλα.

Τώρα, βέβαια, το ερώτημα είναι γιατί πρέπει ένα παιδί που πάει στην πρώτη δημοτικού να διαβάζει εξ απαλών ονύχων τέτοια αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας; Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Οι γονείς που έβαζαν στο έμβρυο να ακούει Μότσαρτ και έβαζαν τα μωρά τους να παρακολουθούν τα βίντεο της εταιρείας Baby Einstein άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τα μειράκιά τους έμπειρους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου