Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Τα κορίτσια με Αυτισμό είναι πιο πιθανό να έχουν νεότερα αδέρφια με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή.

Οι γονείς που έχουν ένα παιδί στο φάσμα του Αυτισμού είναι πιο πιθανό να δουν στο μέλλον και άλλο παιδί τους να διαγνώσκεται με Αυτισμό (σε σύγκριση με τους γονείς νευροτυπικών παιδιών). Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Harvard η πιθανότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όταν το πρώτο παιδί είναι κορίτσι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα και το δεύτερο παιδί θα διαγνωστεί με Αυτισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμα και όταν ένας μεγαλύτερος σε ηλικία αδερφός ή αδερφή διαγνώσκονται με Αυτισμό, περισσότερο από το 80% των μελλοντικών παιδιών της οικογένειας δεν ανήκε στο Φάσμα του Αυτισμού. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι αν ένα κορίτσι είχε Αυτισμό, μεταξύ των μικρότερων αδερφιών της, ένας αδερφός της είχε 17% πιθανότητα να διαγνωστεί και εκείνος με Αυτισμό, ενώ η αντίστοιχη πιθανότητα για μια αδερφή ήταν 8%. 

Όταν υπήρχε μεγαλύτερος αδερφός/αγόρι στο Φάσμα του Αυτισμού, υπήρχε 4% πιθανότητα να διαγνωστεί με Αυτισμό η μικρότερη σε ηλικία αδερφή του και 13 % ο μικρότερος αδερφός του. 

Οι ερευνητές συνέλλεξαν τα δεδομένα από 1,5 εκατομμύριο οικογένειες μιας ασφαλιστικής εταιρείας (την οποία όμως δεν κατονόμασαν). 

Συνολικά, περίπου το 1,2 % των παιδιών είχε διαγνωστεί στο Φάσμα του Αυτισμού, με τα αγόρια να είναι περίπου 4 φορές περισσότερα από τα κορίτσια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Απόδοση του άρθρου Study: Younger Siblings Face Higher Autism Risk

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου