Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

23 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών



Λίγες μόλις ημέρες μετά από την αναγνώριση της Ιρλανδικής Νοηματικής Γλώσσας ως επίσημης γλώσσας (δείτε σχετικά), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών ανακοίνωσε την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 23ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). 

Η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών βρήκε σπόνσορα στα Ηνωμένα Έθνη την Αντίγκουα Μπαρπούντα, η οποία και έθεσε το ζήτημα στη Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Walton Webson, εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβαδίζει με τους στόχους της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ειδικότερα του άρθρου 21 σχετικά με την ελευθερία και την πρόσβαση στην πληροφόρηση, το οποίο περιλαμβάνει ξεχωρισή αναφορά στις νοηματικές γλώσσες.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών. Η πρώτη φορά που θα εορτασθεί η Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, 23 Σεπτεμβρίου 2018, θα αποτελέσει μέρος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κωφών. 

Δείτε σχετικά το συγχαρητήριο μήνυμα της προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Διερμηνεών Νοηματικών Γλωσσών WASLI, Debra Russell


Σημείωση: η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 ως ισότιμη της ελληνικής. 

Πηγή: Bia's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου