Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Το Άσυλο Ανιάτων ανοίγει τις πόρτες του την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου για μια σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την 2η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού. Οι ομιλίες και τα βίντεο που θα προβληθούν θα είναι προσανατολισμένα στην επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στον τρόπο επανάκτησης της αυτονομίας τους. 

Η Διεθνής Εταιρεία Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) καθιέρωσε το 2015 ως Ημέρα Τραυματισμών του νωτιαίου μυελού την 5η Σεπτεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ελπίδα όλων είναι ότι η ευαισθητοποίηση θα διευκολύνει μια ζωή χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας των προγραμμάτων πρόληψης. 

Η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η παράλυση που προκύπτει έχει καταστροφικές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές και επαγγελματικές συνέπειες για τους τραυματίες. Επιπλέον, ο τραυματισμός αυξάνει την οικονομική επιβάρυνση του ατόμου που υπέστη τη βλάβη και ενδεχομένως του υποστηρικτικού του περιβάλλοντος. Και δεν είναι πάντα η κακή τύχη που προκαλεί τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απροσεξία, απερισκεψία, άγνοια ή απλά κακές αποφάσεις. 

Λόγω της μονιμότητας της αναπηρίας σε πλήρεις τραυματισμούς, η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Κι ενώ το αρχαίο ρητό λέει πως η «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, η «πρόληψη είναι η θεραπεία». 

Φέτος η 2η παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στους τραυματισμούς-βλάβες του νωτιαίου μυελού με σύνθημα «Ναι μπορούμε» ώστε να επισημάνει τις ικανότητες των ατόμων με βλάβη νωτιαίου μυελού. 

Η κοινωνική ένταξη και η ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτείας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών. 

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη (Αγίας Ζώνης 39), το Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, λαμβάνουν μέρος στις διεθνείς δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού.

Από τις 17.00 έως τις 20.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν ομιλίες ειδικών και θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία, την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με ποιον τρόπο μπορούν να ανακτήσουν τη αυτονομία τους. 

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου