Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Περνάμε καλά στις διακοπές με τα παιδιά

Μήνες και μήνες, μέσα στη χρονιά, σκεφτόσουν πως πρέπει να βρεις λίγο χρόνο να περάσεις με τα παιδιά σου. Να κάνεις πράγματα μαζί τους, όχι απλώς να τους βοηθήσεις για το σχολείο, ή να φάτε παρέα, ή να χαζέψετε λίγο στην τηλεόραση πριν τον ύπνο, αλλά να κάτσετε μαζί και να παίξετε, να φτιάξετε, να διασκεδάσετε. Όλα όσα έλεγες τόσους μήνες πως πρέπει να κάνεις, αλλά δεν προλάβαινες ή δεν είχες κουράγιο, όταν πηγαίνετε όλοι μαζί διακοπές έρχεται η ώρα και η ευκαιρία να τα κάνεις.

Στις διακοπές δεν έχεις επιλογή, γιατί έχεις, δεν έχεις διάθεση ο χρόνος είναι άπλετος και κάθεσαι να παίξεις με τα παιδιά χαρτιά, φιδάκι, τάβλι και ξανά χαρτιά για να περάσει ευχάριστα η ώρα. Έτσι, στο τραπέζι της βεράντας, με το ταμπλό του παιχνιδιού φιδάκι και το «φιδάκι» για τα κουνούπια να καίει παραδίπλα, στήνεις το παιχνίδι, παίζεις με τα μικρά σου και μετά από λίγη ώρα συνειδητοποιείς ότι περνάς καλά. Η αλήθεια είναι πως τα μωράκια σου μεγάλωσαν πια, είναι σπιρτόζικα, πανέξυπνα και με χιούμορ και, πάνω απ' όλα, είναι πολύ καλή παρέα.

Διασκεδάζεις μαζί τους και η αγγαρεία που νόμιζες πως θα έκανες για να τα ευχαριστήσεις καταλήγει να γίνει μια διασκεδαστική βραδιά. Οι μεγάλοι θ' ανοίξουν και μια δροσερή μπύρα ή άλλο ποτό, οι μικροί θα πιούνε τους χυμούς τους κι όλοι μαζί θα μασουλάτε αλμυρά και γλυκά μπισκότα, φρούτα, ποπ κορν, κ.ο.κ. Το εκάστοτε παιχνίδι θα εξελιχθεί σε μεγάλη μάχη, γιατί τώρα τα παιδιά μπορούν να παίξουν μόνα τους, καταλαβαίνουν τους κανόνες και μετά από λίγες προσπάθειες μαθαίνουν και τα «κόλπα» του κάθε παιχνιδιού.

Δημιουργούνται έτσι συμμαχίες, ίντριγκες, ανταγωνισμοί και κόντρες. Εάν ο μπαμπάς, σε μια μεγάλη ρέντα τις πρώτες μέρες των διακοπών, δεν έχει αφήσει άνθρωπο να πάρει παιχνίδι, δε θα διστάσεις σε τίποτα να «ενθαρρύνεις» τα παιδιά να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον για να του σταματήσετε το σερί. Ο γιος, που σιγά σιγά οδεύει προς την προεφηβεία, άλλο που δε θέλει ν' ανταγωνιστεί τον πατέρα και να φανεί καλύτερος, άσε που σου έχει κι αδυναμία. Η κόρη, μικρή πέρσι κι έξω από τα παιχνίδια, το μόνο που θέλει είναι να διασκεδάσει και γελάει με τις προτροπές σου να «μην αφήσουμε τον μπαμπά να πάρει ανάσα», να «παίξετε αδίστακτα» και να μην σκεφτόσαστε συγγένειες και χαζά αλλά μόνο τη νίκη.

Άλλωστε, έτσι πρέπει να είναι οι διακοπές, ώρες που θα περάσεις χωρίς υποχρεώσεις, δραστηριότητες, δουλειά και μαθήματα. Χωρίς έγνοιες για να παρευρεθείς σ' επαγγελματικά ραντεβού, αλλά μόνο στην παραλία ή τη βόλτα. Πρέπει να είναι ο χρόνος που θα σε κάνει να καταλάβεις για ποιο λόγο έκανες οικογένεια κι ας ήταν έως τώρα θολό το τοπίο, αφού το να μεγαλώσεις τα μωρά και να τα κάνεις παιδιά, έξυπνα, τσαχπίνικα και χαμογελαστά σου έπαιρνε όση ενέργεια είχες. Τις πρώτες μέρες και βραδιές θ' ακολουθήσουν κι άλλες και μετά από λίγο θα υπάρξουν ιστορίες για γκάφες, ήττες ή νίκες προηγούμενων ημερών, δικά σας, ιδιωτικά αστεία, κλεισίματα του ματιού ή άλλα νοήματα για να συνεννοηθείτε και να κερδίσετε όποιον δεν είναι σύμμαχος κι ατελείωτες ώρες διασκέσασης, με φιδάκι, τάβλι και χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά.

Μαρία Γραμματικοπούλου

Πηγή: HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου