Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά

Ακούγοντας καφεΐνη, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει σίγουρα στα ροφήματα καφέ, που αποτελούν και την πλουσιότερη πηγή της. Ωστόσο, η καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα ροφήματα, που μπορεί να καταναλώνονται συστηματικά από τα παιδιά.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως διεγερτικό, αυξάνοντας το αίσθημα εγρήγορσης, η πρόσληψη καφεΐνης από τα παιδιά δε θα πρέπει να υπερβαίνει κάποια όρια, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως υπερένταση, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία και αφυδάτωση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, η κατανάλωση καφεΐνης στην παιδική ηλικία θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καναδικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ορίζει ανώτατα όρια για την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

< 4 ετών: 0 mg
4-6 ετών: 45 mg
7-9 ετών: 62,5 mg
10-12 ετών: 85 mg

Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις πηγές καφεΐνης που πιθανόν να καταναλώνει το παιδί τους. Σε αυτές, εκτός από τον καφέ, περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι, τα σοκολατούχα ροφήματα αλλά και τα ενεργειακά και αθλητικά ποτά, που επιλέγονται συχνά από αθλητές.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr
Πηγή: pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου