Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κανείς δεν είναι τέλειος: Σινεφίλ ραντεβού για την αναπηρία στις Κάννες

Η τέχνη ανήκει σε όλους. Mόλις πριν κάποιους μήνες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βελτίωσε την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του για να μοιραστεί τη δύναμη του κινηματογράφου με όλους. Παράλληλα στις Κάννες ένα άλλο κινηματογραφικό ραντεβού μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εραστών της έβδομης τέχνης -με αναπηρία ή χωρίς.

H δεύτερη διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ για την Αναπηρία (FIFH), με θέμα φέτος "Κανείς δεν είναι τέλειος", θα διεξαχθεί από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου στην Κάννες παρουσιάζοντας 60 ταινίες, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Ο θεσμός που δημιουργήθηκε πέρυσι, έχει στόχο να προτείνει "μια άλλη ματιά στον κινηματογράφο και στην ανομοιότητα μέσα από εκπληκτικές ιστορίες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζαν-Ιβ Τιάλ, πρόεδρος του FIFH.

Έμπνευση για το θέμα "Κανείς δεν είναι τέλειος" αποτέλεσε η διάσημη ατάκα "Nodoby's perfect" στην ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ "Ορισμένοι το προτιμούν καυτό".

Στο φεστιβάλ επιλέχθηκαν 60 ταινίες, ορισμένες από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, που θα προβάλλονται για έξι ημέρες στο Espace Miramar των Καννών.

Το φεστιβάλ επιτρέπει να καταρριφθεί ένας φραγμός, αυτός των προκαταλήψεων για την αναπηρία και να φέρει ένα πλήθος από οπτικές μπροστά σε όλους", δήλωσε η υφυπουργός αρμόδια για τα 'Ατομα με Αναπηρία Σοφί Κλουζέλ, σε συνέντευξη Τύπου ελπίζοντας οι Κάννες να γίνουν "ένας τόπος συνάντησης για όλους, κινηματογραφιστές και θεατές. Είναι περισσότερο από αναγκαίο να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης στον κινηματογράφο για κάθε κοινό, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της ακουστικής περιγραφής, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού", τόνισε.

Οι ταινίες θα κριθούν από μια επιτροπή επαγγελματιών στην οποία θα μετάσχει η παρουσιάστρια Εγκλαντίν Εμεγιέ, οι ηθοποιοί Πασκάλ Ντικέν και Μπερνάρ Λε Κοκ, ο Ολιβιέ Αρλάντ, διευθυντής του προγράμματος "Αποστολή Διαφορές" της France Télévisions, της εθνικής εταιρίας προγράμματος που δια χειρίζεται τις δραστηριότητες της δημόσιας τηλεόρασης στη Γαλλία, ενώ θα προεδρεύσουν οι σκηνοθέτες Ζακ Κουνέν και Αλεξάντρ Αμιέλ.

Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, μουσικά και διαφημιστικά κλιπ θα διαγωνιστούν για να διεκδικήσουν επτά βραβεία, ανάμεσά τους ένα ειδικό βραβείο που απομένει η οργάνωση Handicap International. Ναι, η τέχνη είναι κοινοκτημοσύνη όλων και ας τη γιορτάσουμε για αυτό.

Πηγή: CNNGreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου