Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Die Welt: Η Κομισιόν εξετάζει καθιέρωση μερικής απασχόλησης των γονέων

Oι γονείς θα πρέπει στο μέλλον να έχουν το δικαίωμα της προσωρινής, μερικής απασχόλησης και της επιστροφής στην πλήρη απασχόληση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το δικαίωμα αυτό θα είναι εγγυημένο για δώδεκα χρόνια σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, η οποία επικαλείται σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει το λεγόμενο πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, τον οποίο προετοιμάζει εδώ και μήνες, την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ο λόγος είναι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στα 28 κράτη-μέλη και η φτώχεια πολλών πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο προχωρημένες ιδέες, όμως, απορρίφθηκαν προφανώς, αφού η Μαριάν Τίσεν, η Επίτροπος Απασχόλησης, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι «δεν θα εισαχθούν η ασφάλεια για τους ανέργους και τα παρόμοια».

Αντί αυτών, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας κοινής δήλωσης των χωρών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ενός "Κανόνα" 20 κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους τους Ευρωπαίους. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται «αξιοπρεπείς μισθοί», ένα ελάχιστο εισόδημα και η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Η πρόταση για το δικαίωμα προσωρινής μερικής απασχόλησης των γονέων συμπίπτει με ανάλογη της γερμανίδας υπουργού Εργασίας, Αντρέα Νάλες, η οποία ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Η πρότασή της αφορά σε επιχειρήσεις άνω των 15 ατόμων, αλλά δεν βρίσκει σύμφωνο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου