Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Παιδικό φεστιβάλ με το βλέμμα στα προσφυγόπουλα

Από παραστάσεις μεσαιωνικής ξιφομαχίας μέχρι θέατρο στα ρωσικά και από εργαστήρια ρομποτικής μέχρι υπαίθρια μαθήματα για τις εκτοξεύσεις και τη βαρύτητα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 4ου ευρωπαϊκού παιδικού φεστιβάλ, το οποίο οργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην πόλη κατά το τριήμερο από τις 12 μέχρι τις 14 Μαΐου, θα φιλοξενήσει εκτός από τους Έλληνες και καλλιτέχνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά των προσφύγων. Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που κατατίθεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου, είναι η ψυχαγωγία των προσφυγόπουλων, η δημιουργική συνύπαρξή τους με τα υπόλοιπα παιδιά της πόλης και η συμβολή στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Η είσοδος στο σύνολο των εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

– Διήμερο αφιέρωμα στο παραμύθι, χώροι: ΚΜΣΤ, ΟΛΘ, Μουσείο Φωτογραφίας, Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (13-14/05).

– Συναυλία «Πίτερ Παν» (τραγουδούν: Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ναντίνα Κυριαζή, Ευτυχία Μητρίτσα, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος), χώρος: ΚΘΒΕ (14/05).

– Συναυλία και χορευτική παράσταση χιπ χοπ, χώρος: Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, (14/05).

– Εργαστήρια χειροποίητης μεταξοτυπίας, περίπατοι σε γκαλερί της πόλης και ομιλία της ψυχολόγου Δανάης Κίρλα με θέματα που αφορούν γονείς και παιδιά, χώροι: Gallery Artnoise, Μουσείο Φωτογραφίας, gallery (12-14/05).

– Εργαστήριο με θέμα «Από τους κορμούς… στους τροχούς», χώρος: Παιδικό Μουσείο (12/05).

– Διαδραστικά εργαστήρια κρουστών, ένα για ΑΜΕΑ και ένα για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και τους γονείς τους, χώρος: Κέντρο Μουσικής και αμφιθέατρο κήπου Εποχών στη νέα παραλία (13/05).

– Επιδαπέδια παιχνίδια με τίτλο «Σώσε τη Θεσσαλονίκη», χώρος: Πλατεία Ναυαρίνου και οδός Αγίας Σοφίας (12-13/05).

– Προβολή της ταινίας με τίτλο «Σον, το πρόβατο», χώρος: Ολύμπιον (14/05).

– Εργαστήριο κεραμικής, εργαστήρια ρομποτικής και εργαστήρια βρεφικής και παιδικής yoga, χώρος: ΧΑΝΘ (12-14/05).

– 1. Αφήγηση παραμυθιού με θέμα «Δεν είμαι από μακριά. Από μέσα σου έρχομαι». 2. Παραστατική αφήγηση παραμυθιού «Ο γελωτοποιός και οι νάνοι». 3. Βιβλιοδεσία με θέμα «Κόκκινη κλωστή ραμμένη σε βιβλίο τυλιγμένη». 4. Εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα «Οι τελίτσες γίνονται μια παρέα». 5. Μουσικό – κινητικό παιχνίδι με θέμα «Χορεύουμε και τραγουδάμε». 6. Παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα «Οι κούκλες λένε παραμύθια». 7. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η μυρμηγκοφωλιά». 8. Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με θέμα «Το κουδουνάκι» και «Η αστράμαξα». 9. Εργαστήριο οριγκάμι με θέμα «Πυραμίδες και άλλα περίεργα μαθηματικά πλάσματα» 10. Επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα «Στα μονοπάτια των θεών και των ηρώων της μυθολογίας μας». 11. Επιδαπέδιο παιχνίδι για το βιβλίο με θέμα «Ντετέκτιβ βιβλιοθήκης» και 12. Δράση για το βιβλίο με θέμα «Book memories», χώρος: Περίπτερο 15 ΔΕΘ – STAND 99 (12-14/05).

– Θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Puppets on the street», χώρος: Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, (13/05).

– Παράσταση μεσαιωνικής ξιφομαχίας από την Τσεχία (Allgor) σε εξωτερικούς χώρους της πόλης (12-13/05).

– Εργαστήρια κατασκευής κοσμήματος, χώρος: Σχολή Mokume (13/05/2017).

– Ξενάγηση στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με θέμα «Παραμύθια του Άντερσεν», χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (13/05).

– ΝΟΗΣΙΣ – δίωρα εργαστήρια για παιδιά σχολικής ηλικίας με θέμα «Εκτοξεύσεις vs Βαρύτητας», χώρος: Γυάλινο περίπτερο στο πάρκο των Εποχών της νέας παραλίας (13/05).

– Παιχνίδι στην πλατεία Ναυαρίνου με θέμα «Το παλιό Λούνα Παρκ», χώρος: Πλατεία Ναυαρίνου (14/05).

– Μουσική συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με το Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, χώρος: ΟΛΘ (14/05).

– Παιδικό Θέατρο στα ρωσικά, χώρος: Θέατρο Άνετον (14/05).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου