Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Neil, ο μικρός εξερευνητής

Το παιχνίδι της νέας ψηφιακής εποχής που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέροντας διασκέδαση και διαδραστική γνώση σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών

Του Κώστα Τσαούση

Το όνομά του είναι Neil. Γεννήθηκε στην Ελλάδα -κάπου στην Αττική-, αλλά ήδη είναι πολίτης του κόσμου. Οι γεννήτορές του -οι δημιουργοί του αν προτιμάτε- τον πήγαν ήδη ένα μεγάλο ταξίδι. Ενα ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό. Ο Neil έφτασε πολύ μακριά, στην έρημο της Νεβάδας, στο ξακουστό Λας Βέγκας. Εκεί έγιναν και οι απαραίτητες συστάσεις με όλους όσοι θα επενδύσουν στο μέλλον του. Και αυτές έγιναν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκθεσης Τεχνολογίας CES 2017.

Αλλά τι είναι ο Neil; Καλή ερώτηση. Με λίγα και απλά λόγια, ένα toy της νέας ψηφιακής εποχής. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ένας μικρός εξερευνητής που προσφέρει διασκέδαση και διαδραστική γνώση σε παιδιά 3-6 ετών. Ο Neil έχει φτιάξει ήδη το δικό του σύμπαν και ζει μέσα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν μπορεί να ζει μόνος. Θέλει δίπλα του παιδιά προκειμένου να δημιουργήσει μια σταθερή αμφίδρομη σχέση.

Οπως λέει ο δημιουργός του, ο κ. Βαγγέλης Καραπέτσας, «o Neil είναι το start-up project γύρω από έναν μικρό εξερευνητή-αστροναύτη που δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδυάσει και να εντάξει δυναμικά με τη χρήση της τεχνολογίας τη γνώση στο καθημερινό παιδικό παιχνίδι».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ο Neil στην πρωτότυπη μορφή του είναι μια καλοσχεδιασμένη «έξυπνη» κούκλα που συνδέεται στο Ιντερνετ και στη συνέχεια μπορεί να επικοινωνεί στα παιδιά κομμάτια γνώσης γύρω από το περιβάλλον, τα χρώματα, τα ζώα, την Ιστορία, τη Γεωγραφία κ.ά. Τα μικρά αυτά κομμάτια γνώσης ονομάζονται wikis και για τον Neil το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης βάσης από αυτά, καταρχάς στα αγγλικά και τα ισπανικά και αργότερα σε περισσότερες γλώσσες.

Ναι, αλλά πώς λειτουργεί; Ο δημιουργός του λέει: «O Neil απευθύνεται σε παιδιά από τριών έως έξι ετών. Είναι απλός στον χειρισμό του, με βασικά κουμπιά για την εκφώνηση των wikis (play), την επιλογή του επόμενου ή του προηγούμενου, το κουμπί του Like και ένα ειδικό κουμπί που δίνει στο παιδί πληροφορίες βάσει τοποθεσίας. Ο κύκλος της γνώσης ολοκληρώνεται σε εφαρμογή για τάμπλετ, όπου οι μικροί μας φίλοι θα παίξουν παιχνίδι-quiz με τα wikis που έχουν ακούσει, ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικά βίντεο με τη διαδραστική συντροφιά του Neil. Συνοδεύεται από βάση επαναφόρτισης (σε σχήμα πλανήτη) μέσω της οποίας γίνεται και η online ανανέωση του περιεχομένου. Το σημαντικότερο ωστόσο στη λειτουργία του είναι το ότι οι γονείς ενημερώνονται -μέσω εφαρμογής που είναι διαθέσιμη για smartphone και τάμπλετ- για τα wikis που προτιμά να μαθαίνει το παιδί. Μπορούν έτσι να αναγνωρίσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού τους, αλλά και αντίστοιχα να ορίσουν εκείνοι τα πεδία γνώσης και ενδιαφέροντος που θέλουν ο Neil να επικοινωνεί περισσότερο. Ακόμα, ο Neil μπορεί να παίζει μουσική και να προτρέπει το παιδί σε διάφορες φυσικές δραστηριότητες που έχουν ορίσει σε συγκεκριμένες ώρες οι γονείς».

Το πλάνο εξέλιξης του Neil βρίσκεται στη φάση αναζήτησης βασικού χρηματοδότη. Για την ώρα, μερικές εκατοντάδες φράσεις έχουν ηχογραφηθεί στα αγγλικά και τα ισπανικά και είναι διαθέσιμες μέσω Cloud.

Το who is who των δημιουργών

Ο Neil, λοιπόν, ο μικρός εξερευνητής, είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Καραπέτσα και της ομάδας της Another Circus, ενός Digital Design Agency που εξειδικεύεται σε Branding, UI, Internet of Things, Wearables, Επικοινωνία και άλλες εφαρμογές που συνδυάζουν δημιουργικότητα και καινοτομία.

Ο Β. Καραπέτσας είναι κάτοχος Bachelor Γραφιστικής και MA στο Industrial Design από τη Scuola Politecnica di Design του Μιλάνου. Συνιδρυτής και creative director της Another Circus, εμπνευστής του Neil, τρέχει τo project «Neil» με κάποια εξωτερικά μέλη να πλαισιώνουν τη start up («ομάδα Neil»). Εχει επαγγελματική πείρα ως art director τόσο στον χώρο της διαφήμισης (BBDO Athens) όσο και ως freelancer industrial designer σε τομείς όπως branding, product design, packaging, campaigns, retail concept design και digital design. Εχει δουλέψει σε λογαριασμούς όπως οι 3M, Pepsi, BMW, MINI, Sony, Αlpha Bank κ.ά., κερδίζοντας βραβεία, διακρίσεις και δημοσιεύσεις στον ευρύτερο δημιουργικό χώρο. Εκτός από την Ελλάδα έχει συμμετοχή σε δημιουργικά projects και εκθέσεις design σε χώρες όπως η Ιταλία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ρουμανία και οι ΗΠΑ.

Μαζί του και ο Τιμολέων Τοκουζμπαλίδης. Ο τελευταίος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και κατέχει πτυχίο BSc και MA από τα Πανεπιστήμια του Μπράντφορντ και του Σάλφορντ, ενώ έχει εκτενείς γνώσεις σε θέματα branding, design, UI design, UX, καθώς και γνώσεις προγραμματισμού σε μια σειρά από πλατφόρμες και γλώσσες. Συνιδρυτής και διαχειριστής της Another Circus, έχει μεγάλη πείρα σε ψηφιακές παραγωγές τόσο στο δημιουργικό όσο και στο τεχνικό κομμάτι. Εχει εργαστεί σε θέσεις που αφορούσαν το κομμάτι της επικοινωνίας, όπως digital art director στην BBDO Athens, ενώ υπήρξε και μέλος startup εταιρειών, όπως οι 100mentors, Spoonmates κ.ά. Εχει δουλέψει σε εταιρείες όπως οι Pepsi, Tasty και Newbalance, αλλά και με startup όπως οι Forky, Zulutrade, Parkaround, Pockee κ.ά.

Πηγή: newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου