Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η κατάργηση μιας λέξης δεν αρκεί

«Θέατρο κάνουμε. Δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο», είχε πει στην «Κ» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου (12/7/2016), λίγες ημέρες προτού η ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Η ομάδα «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία», αποτελούμενη από ηθοποιούς με αναπηρία και μη, ανέβηκε τότε στη σκηνή του Εθνικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και εισέπραξε το χειροκρότημα του κόσμου γιατί απλά έκανε καλό θέατρο.

Η αναπηρία του κ. Οικονόμου δεν στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του, αλλά είναι από τους ελάχιστους που είχαν αυτή την τύχη. Τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες μέρες. Ο ίδιος θεωρείται το πρώτο άτομο με αναπηρία που κατάφερε να σπουδάσει σε ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης μέσω εξετάσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Ο λόγος είναι ότι το προεδρικό διάταγμα 370 του 1983 για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες σχολές ανέφερε ότι «οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν και αρτιμέλεια, η οποία βεβαιώνεται από την εξεταστική επιτροπή». Αυτή η μικρή επισήμανση δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα, αποκλείοντας σχεδόν αυτόματα εκατοντάδες υποψηφίους που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην προσπάθεια και την ισότητα.

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ από το 2010, παράλληλα με τις παραστάσεις που ανεβάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει μαζί με άλλες κινήσεις και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε μια χρόνια προσπάθεια άρσης των περιορισμών και των εμποδίων που θέτουν τρίτοι στα άτομα με αναπηρία.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού κατήργησε την «αρτιμέλεια» ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις και, όπως φαίνεται, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους όσοι το επιθυμούν να φοιτήσουν σε ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης.

Ωστόσο, η διαγραφή μιας λέξης, παρότι ουσιαστική, δεν εξαφανίζει το γενικότερο πρόβλημα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Ουκ ολίγα θέατρα, θεατρικοί χώροι, πολυχώροι αλλά και σχολές δεν είναι προσβάσιμοι –ή είναι εν μέρει– από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια. Οπως σημείωσε σκωπτικά ο κ. Οικονόμου στη χθεσινή συνομιλία μας, άνοιξε ο δρόμος, αλλά πρέπει να ανοίξει και η πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου