Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαρτίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, παιδιά και γονείς, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο!», που περιλαμβάνει παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Γιατί ο ιπποπόταμος δεν έχει τρίχες;»
«Ίχνη χρωμάτων…»

Κυριακή 5/3, 11:30-13:00 & Κυριακή 12/3, 11:30-13:00

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο ιπποπόταμος ήταν το πιο μαλλιαρό ζώο της ζούγκλας και ζεσταινόταν πάρα πολύ. Όλα τα υπόλοιπα ζώα του έκαναν αέρα ή σκιά για να τον δροσίσουν. Ώσπου μια μέρα, ο ιπποπόταμος έπαψε να έχει τρίχες και ζει μέσα στο νερό…

Σε αυτό το εργαστήρι θα χωθείτε στα βάθη της ζούγκλας και θα ακολουθήσετε τον ιπποπόταμο στις περιπέτειές του. Στη συνέχεια, θα πάρετε στα χέρια σας καλαμάκια, πινέλα, πιπέτες, μπογιές, καρμπόν, χαρτιά και θα ζωγραφίσετε με πρωτότυπους και περίεργους τρόπους.

Γονείς και παιδιά θα πειραματιστείτε με πολλά υλικά και αυτοσχέδια πινέλα, θα παίξετε με διαφορετικά είδη μπογιών και θα δημιουργήσετε μια αλλιώτικη ζούγκλα. Σ’αυτή την ηλικία τα παιδιά θέλουν να πειραματίζονται με το καθετί.Τα πάντα μπορούν να χρησιμεύσουν και ειδικά στη ζωγραφική υπάρχει πολύς χώρος για αυτοσχεδιασμό. Έτσι, καλλιεργείται η φαντασία και ο πειραματισμός των παιδιών.

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα γιατί σίγουρα θα λερωθείτε!

Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο:€15

Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
«Momotaro!»

Σουρεαλισμός*- Abstraction-Création*

Σάββατο 11/3, 11:00-12:30 & Κυριακή 19/3, 11:30-13:00

Στη μακρινή Άπω Ανατολή ο Μομοτάρο τολμάει και τα βάζει με τα φοβερά και τρομακτικά τέρατα Όνι και γίνεται ήρωας σπουδαίος.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν τους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τα γλυπτά του Jean Arp και της Barbara Hepworth. Αφαιρετικές και καμπύλες μορφές θα αποτελέσουν την έμπνευση για να δημιουργήσουν τους ήρωες του παραμυθιού από πηλό. Το κίνημα του Σουρεαλισμού και η ομάδα της Abstraction-Création θα τα οδηγήσουν να φτιάξουν ονειρικές και λιτές φιγούρες, μεγαλόσωμα τέρατα και απροσδιόριστα γλυπτά. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν στους ορόφους του μουσείου το ειδώλιο που θα τους δώσει έμπνευση για να πλάσουν τον δικό τους ήρωα.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Σουρεαλισμός*: (πάνω από την πραγματικότητα) κίνημα που αναπτύχθηκε στο Παρίσι στις αρχές του ’20 αιώνα ως ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν παράλογες σκηνές με φωτογραφική ακρίβεια, δημιουργούσαν παράξενα πλάσματα από καθημερινά αντικείμενα και χρησιμοποιούσαν τεχνικές που επέτρεπαν στο ασυνείδητο να εκφραστεί ελεύθερα.

Abstraction-Création*: (Αφαίρεση-Δημιουργία) ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1931 ως αντίδραση στην επιρροή του Σουρρεαλισμού. Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο να προάγει την αφηρημένη-αφαιρετική τέχνη στον αντίποδα της αναπαραστατικής που επικρατούσε από τη δεκαετία του ’20.Πολλοί καλλιτέχνες που ανήκαν στον Σουρρεαλισμό εισχώρησαν στην ομάδα.Κάποιοι απ’αυτούς επηρεάστηκαν από την ομάδα και μετά συνέχισαν το έργο τους απέχοντας απ’αυτή.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο: €10

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Φωτογραφία και Σουρεαλισμός
«Πόσες σκέψεις χωράνε στο κεφάλι μου»

Κυριακή 5/3, 11:30-13:30, 5-7 ετών

Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθετε για τη φαντασία και πόσο βοηθάει να δημιουργήσετε στη ζωγραφική, στα παραμύθια και στη φωτογραφία.

Θα παίξετε και θα βγάλετε φωτογραφίες τις οποίες μετά θα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία μιας σουρεαλιστικής ιστορίας.
«Το άλλο μου μισό»

Σάββατο 18/3, 11:00-13:00, 5-7 ετών

Συνδυάζετε τη ζωγραφική με τη φωτογραφία, το φανταστικό με τον ρεαλισμό με σκοπό την εξερεύνηση του εαυτού. Τί πληροφορίες παίρνουμε για τον εαυτό μας από τις φωτογραφίες; Τί στοιχεία συμπληρώνουμε με τη ζωγραφική; Ερωτήματα που θα προκύψουν και θα απαντηθούν από τα παιδιά μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.
«Ο πολύπλευρος εαυτός μου»

Κυριακή 19/3, 11:30-13:30, 7-10 ετών

Χρησιμοποιώ την τεχνική του κολάζ και ενώνω πτυχές του εαυτού μου, σε ένα σουρεαλιστικό πορτρέτο. Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το φως και τη σκιά για να φωτίσω το πορτρέτο μου και στη συνέχεια διαλέγω και τυπώνω τις φωτογραφίες μου. Συνδυάζω, συνθέτω και δημιουργώ έναν πολύπλευρο εαυτό.

Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο: €12

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
«Ο γάμος στην αρχαιότητα»

Κυριακή 5/3, 11:30-12:30

Σε αυτή τη διαδρομή, θα παρακολουθήσετε έναν αρχαίο γάμο: Ετοιμάζετε το γαμήλιο γεύμα και τη διακόσμηση, κάνετε προσφορές στους θεούς, ακολουθείτε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, στολίζετε τη νύφη και στο τέλος την παραδίδετε στον γαμπρό.
«Η ανθρώπινη μορφή»

Κυριακή 12/3, 11:30-12:30

Πόσα σχήματα μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα; Με ποια σχήματα της φύσης μοιάζει η ανθρώπινη μορφή; Με ποιους τρόπους απέδωσαν οι αρχαίοι γλύπτες ανθρώπινη μορφή σε υλικά όπως ο πηλός, η πέτρα, το ξύλο, το οστό και το μέταλλο;

Μία διαδρομή από τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τα αρχαία ελληνικά γλυπτά του μουσείου προκειμένου να βρεθούν τα κομμάτια που τους λείπουν.

Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό)

Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

INFO

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , 210 7228321-3

Πληροφορίες – κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου