Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΗΠΑ: Συνδέουν τις ένοπλες επιθέσεις στα σχολεία με την αύξηση της ανεργίας

Η αύξηση των επεισοδίων με πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ σχετίζεται με την αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόι μελέτησαν διάφορα δεδομένα από πολλούς διαφορετικούς τομείς, που εκτείνονται σε διάστημα 25 ετών, προκειμένου να ρίξουν φως στο φαινόμενο της ένοπλης βίας στα σχολεία. 

Οπως διαπίστωσαν, μεταξύ 1990-2013 «υπήρξαν δύο περίοδοι με αυξημένο ποσοστό ένοπλης βίας στα αμερικανικά σχολεία και αυτές οι περίοδοι συσχετίζονται κατά σημαντικό τρόπο με οξεία οικονομική ανασφάλεια», αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Human Behaviour.

«Οταν καθίσταται δύσκολο για τους νέους που αποφοιτούν από το σχολείο να βρουν δουλειά, το ποσοστό ένοπλης βίας στο σχολικό περιβάλλον αυξάνεται» σημειώνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. 

«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την απογοήτευση ή την απελπισία κατά τις περιόδους που η απασχόληση σπανίζει και οι σπουδές δεν οδηγούν κατ' ανάγκη στην εύρεση εργασίας» σημείωσε ο κοινωνιολόγος Τζον Χάγκαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η περίοδος 1992-94 σημαδεύτηκε από αύξηση των επεισοδίων με πυροβολισμούς ιδίως στα δημοτικά και τα γυμνάσια. Την περίοδο 2007-2013 τέτοια επεισόδια καταγράφηκαν κυρίως στην ανώτερη εκπαίδευση. 

Σχέση με οικονομικούς δείκτες

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μελέτησαν λεπτομερώς στοιχεία που αφορούν την ένοπλη βία στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια των ΗΠΑ επί 23 χρόνια. 

Κατέγραψαν όλα τα επεισόδια στα οποία ένα όπλο πυροβόλησε (ακόμη και τις τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις) στον χώρο ενός σχολείου. Οι μαθητές ή το προσωπικό του σχολικού ιδρύματος θα έπρεπε να έχουν εμπλακεί με κάποιο τρόπο στο επεισόδιο, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες. 

Συνολικά μέτρησαν 381 τέτοια επεισόδια και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο υπήρχε ένας νεκρός για το καθένα από αυτά. Η βία που σχετίζεται με συμμορίες αντιπροσωπεύει μόνο το 6,6% των ενόπλων επεισοδίων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με σειρά στατιστικών οικονομικών στοιχείων όπως το ποσοστό απασχόλησης, οι κατασχέσεις, το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Και διέκριναν σχέση με αυτούς τους δείκτες, ιδίως με τον δείκτη ανεργίας.

«Η μελέτη μας επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρονται οικονομικές ευκαιρίες στις νέες γενιές» υπογράμμισε ο Ανταμ Πα, ένας από τους επιστήμονες.

«Το έργο μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί η συχνότητα των ενόπλων επεισοδίων στα σχολεία αυξομειώνεται, όχι όμως και για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η βία στις ΗΠΑ», παραδέχτηκε άλλος ερευνητής, ο Λούις Αμαράλ.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου