Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Το 87% των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου έχουν έλλειψη βιταμίνης D

Πρωτοβουλία καρδιάς προς την Κιβωτό του Κόσμου όπου φιλοξενούνται παραμελημένα παιδάκια που δεν έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Συγκεκριμένα, έπειτα από το κάλεσμα του Πατέρα Αντώνιου, του ιερέα που επιτελεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό έργο στην Κιβωτό του Κόσμου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής έστειλε ειδικούς συνεργάτες του, προκειμένου να διαπιστώσει την τρέχουσα κατάσταση των παιδιών της Κιβωτού.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Έτσι ένας βιοπαθολόγος, μια ειδική νοσηλεύτρια και ο παιδίατρος κ. Νικόλαος Τσιλίφης, πήραν αίμα από 54 παιδιά της Κιβωτού, με σκοπό τη διερεύνηση των επιπέδων της 25OHD (δείκτης που καθορίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό), της αλκαλικής φωσφατάσης, της παραθορμόνης και του ασβεστίου, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα των παιδιών ως προς την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 47 από τα 54 παιδιά (ποσοστό 87%) είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D (επίπεδα 25OH D <30 div="" ml="" ng="">

Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Ξένος επεσήμανε, ότι αν και ζούμε σε μια χώρα με μέγιστη ηλιοφάνεια, τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής μικρών και μεγάλων, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους, όσο και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας, το οποίο δεν επιτρέπει πολλούς μήνες τον χρόνο την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D, μέσω λογικής έκθεσης στον ήλιο, αποτελούν βασικούς παράγοντες ερμηνείας του «οξύμωρου» φαινομένου.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΙΔ κ. Ξένος και ο παιδίατρος κ. Τσιλίφης εξήγησαν στα παιδιά, αλλά και στους κοινωνικούς λειτουργούς της Κιβωτού τον τρόπο δράσης της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέχεια έδωσαν στα παιδιά ειδικά σκευάσματα βιταμίνης D σε μορφή στοματικού σπρέι, για μέγιστη απορρόφηση απο το στοματικό βλενογόννο και μοναδική ευκολία στη λήψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου