Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Αφγανιστάν: Πάνω από 300 σχολεία έχουν κάνει στάχτη οι Ταλιμπάν

Οι μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικών δυνάμεων καλά κρατούν στο βόρειο Αφγανιστάν. Σε νέες επιθέσεις ένοπλοι πυρπόλησαν σχολείο θηλέων, καταστρέφοντας όλα τα έπιπλα και τα βιβλία.

Ευτυχώς δεν καταγράφηκαν θύματα κατά την επίθεση στη Σεμπαργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζοζτζάν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Ρεζά Γαφούρι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένοπλοι μπήκαν στο σχολείο γύρω στις 10 το βράδυ, ξυλοκόπησαν τους φρουρούς κι έβαλαν φωτιά στις καρέκλες, στα βιβλία και τις αίθουσες διδασκαλίας», ανέφερε και προσέθεσε επικαλούμενος μαρτυρίες φρουρών: «Προειδοποίησαν ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο».

Αξιωματούχος της αστυνομίας της επαρχίας, ο Άμπντουλ Χάφεζ Χάσεχ, δήλωσε ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες.

«Ήταν οι Ταλιμπάν, έχουν κάψει ήδη σχολεία στην περιοχή», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

Οι Ταλιμπάν κατά την διάρκεια της εξουσίας τους στο Αφγανιστάν είχαν απαγορεύσει από τις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο. Τα σχολεία θηλέων ξανάνοιξαν μετά την στρατιωτική παρέμβαση Αμερικανών στη χώρα. Όμως καθώς ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγουν εναντίον της κυβέρνησης στην Καμπούλ επεκτείνεται, σχολικά κτίρια, εκπαιδευτικοί και φοιτητές έχουν γίνει στόχοι πολυάριθμων επιθέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, πάνω από 300 σχολεία έχουν καταστραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, η πλειονότητα εκ των καταστροφών έγιναν από αντάρτες.

«Οι Ταλιμπάν, που παριστάνουν πως πολεμούν στο όνομα του Ισλάμ, κατέστρεψαν 302 σχολεία, περίπου πενήντα τεμένη και πάνω από 40 κέντρα υγείας μέσα σε δύο μήνες σε ένδεκα επαρχίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαχουσέιν Μουρταζάουι.

Πολλές είναι οι οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταγγέλλουν ότι πολλά σχολικά τμήματα έχουν καταληφθεί από αντιμαχόμενους απ΄όλες τις πλευρές, τόσο αντάρτες όσο και στρατιώτες.

Η παρουσία αντρών στα σχολεία οδηγεί πολλούς γονείς να μην επιτρέπουν στα κορίτσια τους να παρακολουθούν μαθήματα, καθώς δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με άντρες.

Πηγή: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου