Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Βοτανολόγοι, μαντζούνια και κίνημα κατά εμβολίων

«Είναι τώρα να μην το δείξω αυτό; Μου έφεραν αυτό το μωράκι με διάγνωση έρπητα. Αυτά που βλέπετε τα άσπρα μέσα στο στόμα δεν είναι δόντια, είναι φούσκες με πύον... όπως και τα χειλάκια του, που είναι εμφανώς πρησμένα και έχει και εξάνθημα εξωτερικά. Ρώτησα πότε το έπαθε και μου είπε η μαμά του λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο. Εψαξα συστατικά και το εμβόλιο περιείχε υδράργυρο.

Λοιπόν, το παιδάκι αυτό τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δηλητηρίαση από υδράργυρο, μιας και θεραπεύθηκε με το αντίδοτο, που είναι το ομοιοπαθητικό Mercurius. (...) Γυναίκα με επιληψία που της εμφανίστηκε πέντε χρόνια μετά από εμβόλιο θεραπεύθηκε πλήρως μόλις πήρε το αντίδοτο του συγκεκριμένου εμβολίου! Τι σημαίνει αυτό;;;»

Η παραπάνω ανάρτηση έγινε στην κλειστή ομάδα του Facebook με τίτλο «Κρυφός Φόνος ΕΜΒΟΛΙΑ», η οποία έχει σήμερα 5.083 μέλη. Κάτω από το ποστ, άλλα μέλη ρωτούσαν για ποιο εμβόλιο γινόταν λόγος (σ.σ.: Ο υδράργυρος δεν περιέχεται σε εμβόλια. Το βρέφος, όπως αναφέρουν ειδικοί γιατροί, πιθανότατα έπασχε από ερπητική ουλοστοματίτιδα, ίωση που μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων και περνάει με λήψη υγρών). Η ομοιοπαθητικός που είχε κάνει την ανάρτηση απέφευγε να απαντήσει. Η δουλειά όμως είχε γίνει...

Τα αντιεμβολιαστικά γκρουπ του Facebook δεν είναι μόνον τα καταφύγια αγνών μαχητών «ενάντια στη σκοτεινή συνωμοσία των φαρμακοβιομηχανιών». Για κάποιους, ο τρόμος σημαίνει κέρδος. Το μεγαλύτερο τέτοιο γκρουπ («Εμβόλια=Απειλή ή Βοήθεια;») έχει σήμερα πάνω από 15.000 μέλη. Για να εισέλθεις χρειάζεται έγκριση των διαχειριστών.

Η «Κ» επιχείρησε να μπει, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Συμπτωματικά, την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι νέα μέλη γίνονται αποδεκτά μόνο ύστερα από πρόσκληση από παλιό μέλος. Επικοινωνήσαμε, ωστόσο, με τον διαχειριστή του, τον οποίο βρήκαμε στο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα που διατηρεί σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Οπως μας είπε, οι δύο δραστηριότητες είναι άσχετες μεταξύ τους, «δεν διαφημίζω τι δουλειά κάνω». Ωστόσο, το προσωπικό του προφίλ είναι ανοικτό, προσβάσιμο από τα χιλιάδες μέλη της ομάδας. Εκεί διαφημίζει τα προϊόντα του καταστήματός του, όπως τη ροδιόλα, που στηρίζει το νευρολογικό μας σύστημα (ενάντια στους αεροψεκασμούς), και διάφορα βάμματα που «αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα».

Οπως είπε στην «Κ», «μόνο οι χαζοί πιστεύουν ότι δεν γίνονται ψεκασμοί και ότι τα εμβόλια δεν βλάπτουν, ακόμη και οι πέτρες ξέρουν ότι η χειραγώγηση είναι απόλυτη». Οταν αναφέραμε το περιστατικό με το βρέφος που κατέληξε από κοκκύτη πρόσφατα ανέφερε: «Δεν το πιστεύω αν δεν μου φέρετε στοιχεία. Προφανώς δεν σημαίνει ότι κάθε ανεμβολίαστο παιδί είναι και βράχος υγείας. Αν τρώει σκονογάλατα και δεν θηλάζει... Εγώ έχω μια κόρη 4,5 χρονών τέρας ευφυΐας και κίνησης, που πίνει νερό φιλτραρισμένο με ενεργό άνθρακα και ακόμη θηλάζει. Ούτε ένα εμβόλιο δεν έχει κάνει».

Συνολικά, όπως λέει, διατηρεί περί τις 20 ενημερωτικές σελίδες στο Facebook (για ακτινοβολίες, νερά, τροφές και... εκτρώσεις). Μέσω της ομάδας και του καταστήματος, διαφημίζεται και συγγενής του«βοτανολόγος», η οποία επίσης ισχυρίζεται ότι θεραπεύει με μαντζούνια διάφορες ασθένειες. Διατηρεί την ομάδα «Αρχέγονη Θεραπευτική και Κοσμετολογία».

Λίγες ημέρες μετά την είδηση για τον θάνατο του βρέφους από κοκκύτη, στην ανοικτή αντιεμβολιαστική ομάδα «Η Αλήθεια για τα Εμβόλια» ανέβηκε η ανάρτηση «Η Ανο-η-σία της Αγέλης». Ο συγγραφέας εκεί υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός από κοκκύτη δεν σώζει τα παιδιά ούτε αποτρέπει τη μετάδοση της νόσου. «Το σωστό αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν συνιστά να μη γίνονται εμβολιασμοί, ο καθένας μπορεί να κάνει ελεύθερα τον εαυτό του ή τα παιδιά του πειραματόζωα», καταλήγει. Στα σχόλια τον ρωτούν εάν είναι γιατρός, αλλά αποφεύγει να απαντήσει. Από μια απλή αναζήτηση προκύπτει ότι διατηρεί ιατρείο Βιοπαθολογίας. Διατηρεί και δική του ομάδα με τίτλο «Επιστημονικές Συζητήσεις Ιατρικής».
Ενας από τους επιφανέστερους αντιεμβολιαστές, τέλος, διατηρεί ινστιτούτο, επίσης σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι προχθές, στη σελίδα του υπήρχε το «δρ» πριν από το όνομά του. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός

Σύλλογος έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες ότι δεν διαθέτει πτυχίο Ιατρικής. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα. Το «δρ» εξαφανίστηκε.

Ενας κόσμος όχι τόσο αγνός όσο φαίνεται

Ερευνα για τη σκοτεινή –ή πιο σκοτεινή– πλευρά των αντιεμβολιαστικών ομάδων του Facebook πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια η ομάδα των Ελληνικών Hoaxes. «Ξεκίνησα ερευνώντας την ψεύτικη είδηση για τα κουκούτσια (σ.σ.: από βερίκοκα που δήθεν θεραπεύουν από τον καρκίνο)», λέει στην «Κ» ο Θοδωρής Δανιηλίδης, μέλος της ομάδας. «Εμπαινα στις αντιεμβολιαστικές ομάδες για να αλιεύω διάφορα ανυπόστατα άρθρα και να τα καταρρίπτω. Είδα αυτά τα γκρουπ σαν πηγή να βρίσκω θέματα». Κάπως έτσι ήρθε αντιμέτωπος με έναν κόσμο «όχι τόσο αγνό όσο φαίνεται», όπως λέει. «Εχω δει να προωθούν συγκεκριμένους ομοιοπαθητικούς γιατρούς, συχνά με προσωπικά μηνύματα μεταξύ των μελών. Οπως και να προτείνονται συγκεκριμένοι γιατροί για τη χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού για το σχολείο. Είναι μέσα πολλοί θεραπευτές, έμποροι υγιεινών προϊόντων, άνθρωποι που έχουν κέρδος από αυτή την ιστορία».

Αντίστοιχες αποκαλύψεις έχουν γίνει και στο εξωτερικό. Μια σειρά από «επιφανείς» vaxxers έχουν κατηγορηθεί για κερδοσκοπικά κίνητρα. Πρώτος και κύριος ο Αγγλος γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield που στα τέλη της δεκαετίας του 1990 «ανακάλυψε» τον συσχετισμό μεταξύ του τριπλού εμβολίου MMR και του αυτισμού, με αποτέλεσμα να φυτρώσει ο σπόρος της δυσπιστίας στο κοινό. Το 2004, οι Sunday Times δημοσίευσαν άρθρο που αποκάλυπτε πως ο Wakefield είχε χρηματιστεί από δικηγορική εταιρεία που επρόκειτο να μηνύσει κατασκευάστριες εταιρείες εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου