Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Προειδοποίηση για τις εναλλακτικές θεραπείες στα παιδιά

Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι επικίνδυνες ή και δυνητικά θανατηφόρες για τα μικρά παιδιά, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες με αφορμή την περίπτωση ενός 4χρονου που κινδύνεψε να πεθάνει.

Το αγοράκι, που πάσχει από αυτισμό, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε βαριά κατάσταση αλλά μόνο έπειτα από αρκετές ημέρες νοσηλείας ενημέρωσε η μητέρα του τους γιατρούς ότι έπαιρνε 12 διαφορετικά ολιστικά συμπληρώματα επί αρκετούς μήνες πριν αρρωστήσει.

Τα συμπληρώματα συμπεριλάμβαναν ασβέστιο, βιταμίνη D, μουρουνέλαιο, ψευδάργυρο, γάλα καμήλας και άργυρο, ενώ το παιδί έκανε και μπάνιο με άλατα θειϊκού μαγνησίου.

Την αγωγή αυτή, που υποτίθεται θα βοηθούσε με τον αυτισμό του, είχε συστήσει ένα ειδικός στην ολιστική φυσική ιατρική (naturopath).

Οι γιατροί λένε ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά παιδιών που υποβάλλονται σε εναλλακτικές θεραπείες χωρίς ιατρική επίβλεψη και εκδηλώνουν σοβαρές παρενέργειες.

Η περίπτωση του 4χρονου αγοριού δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Case Reports».

Όπως γράφουν οι δρες Κατριόνα Μπόυντ και Αμπνούλ Μουνταμπάιλ από το Νοσοκομείο St Bartholomew's, το παιδάκι μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά με ραγδαία απώλεια βάρους λόγω πολλαπλών εμέτων, ανορεξία και ακραία δίψα εξαιτίας πολύ σοβαρής αφυδάτωσης.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι είχε τοξικά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στον οργανισμό του, αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν κανένα συνοδό πρόβλημα υγείας που να τα εξηγεί.

Έπειτα από αρκετές ημέρες οι γονείς του παραδέχτηκαν ότι του έδιναν τα ολιστικά συμπληρώματα που είχε συστήσει ο φυσικός ιατρός και οι γιατροί γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι αυτά οφείλονταν για την κατάσταση του παιδιού.

Όπως γράφουν οι δύο γιατροί, οι γονείς «κατέρρευσαν όταν συνειδητοποίησαν πως κάτι που έδιναν στο παιδί τους για να το βοηθήσουν, το είχε αρρωστήσει τόσο βαριά».

Ευτυχώς, με εντατική φαρμακευτική αγωγή και άφθονο νερό για να επανέλθουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα των ιχνοστοιχείων στο αίμα του, το αγοράκι ανάρρωσε πλήρως μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Πολλές οικογένειες πιστεύουν ότι οι ολιστικές θεραπείες είναι πιο ασφαλείς αφού είναι “φυσικές”», δήλωσε ο δρ Μουνταμπάιλ. «Ωστόσο μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες διότι τις περισσότερες από αυτές ουδείς τις έχει μελετήσει εξονυχιστικά για να δει αν είναι αποτελεσματικές και σε ποιες δόσεις είναι ασφαλείς.

»Το συγκεκριμένο αγοράκι είχε υποστεί τοξικότητα από την υπερβολική βιταμίνη D, η οποία είχε ως συνέπεια να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό του. Αν οι γονείς του αργούσαν να το φέρουν στο νοσοκομείο, το παιδί μπορεί να είχε πεθάνει».

Και συνέχισε: «Βλέπουμε συχνά γονείς που στρέφονται στις εναλλακτικές θεραπείες για να βοηθήσουν παιδιά τα οποία πάσχουν από μακροχρόνια νοσήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η δυτική ιατρική.

»Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων νοσημάτων αλλά, παρότι διάφορες εναλλακτικές θεραπείες ισχυρίζονται ότι τις θεραπεύουν, το πιθανότερο είναι ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους γονείς».

Σε κάθε περίπτωση, αν οι γονείς θέλουν να υποβάλλουν τα παιδιά σε εναλλακτικές θεραπείες, πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό του παιδιού τους και να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους, συνέστησαν οι δύο γιατροί.

Η αγγλική αστυνομία έχει αρχίσει έρευνα για τον φυσικό ιατρό που συνέστησε τη θεραπεία στον 4χρονο.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου