Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Έρευνα: η ευτυχισμένη οικογένεια μένει σπίτι

Το κλειδί για να διατηρηθεί μία οικογένεια ευτυχισμένη βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Baylor η ευτυχισμένη οικογένεια φροντίζει να οικοδομεί τις σχέσεις μεταξύ των μελών της μέσω των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχει.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Baylor διαπίστωσαν πως οι σχέσεις μεταξύ των μελών μίας οικογένειας οικοδομούνται μέσα από τις δραστηριότητες που γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά μέσω ενός ταξιδιού αναψυχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο World Leisure Journal και σύμφωνα με τα ευρήματά της, η ευτυχισμένη οικογένεια φροντίζει να περνάει ποιοτικό χρόνο μέσα στο σπίτι.

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 1502 άτομα σε 884 οικογένειες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε οικογενειακή μονάδα συμπλήρωσε ένα online ερωτηματολόγιο, ενώ σε κάθε οικογένεια υπήρχε ένα παιδί ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικές με την οικογενειακή ψυχαγωγία και τον χρόνο που πέρναγε η οικογένεια μαζί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η ευτυχισμένη οικογένεια είναι εκείνη των οποίων τα μέλη φροντίζουν να συμμετέχουν σε μία δραστηριότητα εντός σπιτιού, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί.

Τι λένε οι ειδικοί

Η επικεφαλής της έρευνας Karen Melton, όπως σημειώνεται στο phys.org λέει: “Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή όταν ο εγκέφαλος επικεντρώνεται στην επεξεργασία νέων πληροφοριών, όπως η συμμετοχή σε μία άγνωστη δραστηριότητα με άγνωστα άτομα, σε μία νέα θέση, η δύναμη του εγκεφάλου είναι λιγότερο διαθέσιμη να επικεντρωθεί στις οικογενειακές σχέσεις”.

“Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της ευτυχίας για τις οικογένειες βρίσκεται στο πόσο ποιοτικό χρόνο μπορούν να περάσουν μαζί στην οικεία κάνοντας δραστηριότητες. Και αυτό είναι μεγάλη είδηση για τις οικογένειες που έχουν λίγο χρόνο ή λίγους πόρους”.

“Τα μέλη της οικογένειας, επίσης μπορούν να εκφράσουν το άγχος και τις συγκρούσεις, καθώς και την ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου”, προσθέτει.

Ενώ εξηγεί: “Για μερικές οικογένειες η ποιότητα της συντροφικότητας είναι το δείπνο μαζί ή παίζοντας παιχνίδια. Για άλλους μπορεί να είναι ένα χόμπι, βίντεο, τηλεόραση ή μουσική. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε κοινωνικά όντα που ποθούν την αίσθηση του ανήκειν και την συνδεσιμότητα”.

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου