Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Καλύτεροι ψεύτες τα παιδιά με καλή μνήμη

Όλα τα παιδιά, λίγο ή πολύ, περνάνε αυτή τη φάση που λένε συχνά και εύκολα ψέματα. Τώρα Βρετανοί και Αμερικάνοι επιστήμονες βρήκαν πως τα παιδιά που έχουν πιο ισχυρή μνήμη λένε περισσότερα ψέματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Πανεπιστήμια του Sheffield και του Stirling στη Βρετανία εξέτασαν τις περιπτώσεις 114 παιδιών από 4 Βρετανικά σχολεία.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν κρυφές κάμερες κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ερωτήσεων και απαντήσεων με σκοπό να εντοπίσουν τα παιδιά που κρυφοκοίταξαν την απάντηση σε μια φανταστική ερώτηση, αν και είχαν λάβει σαφείς εντολές να μην το κάνουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Experimental Child Psychology, έδειξαν πως τα παιδιά που έχουν δυνατή μνήμη, είναι και πιο “επιδέξια” στα ψέματα που λένε.
Όπως έδειξαν τα ξεχωριστά τεστ μνήμης, οι “καλοί ψεύτες” έδειξαν ότι είχαν καλύτερη μνήμη με λέξεις, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν και καλύτερα με εικόνες (οπτικο-χωρική μνήμη).

Όπως φάνηκε από την μελέτη, μόνο το ένα τέταρτο των παιδιών παρέβησαν τους κανονισμούς, κοιτάζοντας την απάντηση. Κάτι που προοκάλεσε την έκπληξη των ειδικών.

Γιατί όμως παρουσιάζεται αυτή η συσχέτηση καλής μνήμς και ψέματος; Όπως εξηγούν οι ερευνητές το ψέμα περιλαμβάνει την καλή μνήμη πολλών λεκτικών πληροφοριών (για να υποστηριχτεί η ψεύτικη ιστορία που κάλυπτε το ψέμα), ενώ η καλή μνήμη των εικόνων είναι λιγότερο σημαντική σε αυτή την περίπτωση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και οι γονείς δεν είναι συνήθως πολύ περήφανοι όταν τα παιδιά τους λένε ψέματα, μπορούν τουλάχιστον να είναι στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά τους το κάνουν αυτό με επιτυχία, αυτό σημαίνει ότι γίνονται όλο και καλύτερα στην σκέψη και έχουν καλές δεξιότητες μνήμης.

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου