Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«Ποιητικές ΣυνARTήσεις 2016: Διήμερο δράσεων από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

Οι εκδόσεις «Άπαρσις» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ποίησης και την επέτειο μνήμης των θυμάτων με σύνδρομο Down από το ρατσιστικό, Χιτλερικό καθεστώς, διήμερο πολύμορφων και πολυθεματικών εκδηλώσεων στις 16 και 17 Απριλίου, στο χώρο του παλιού Σταθμού Πελοποnνήσου του ΟΣΕ, με τίτλο «Ποιητικές ΣυνARTήσεις 2016...ενδέχεται και να ξημερώσει».

Οι ποιητικές συλλογές θα γίνουν έμπνευση και εικαστική δημιουργία από γνωστούς καλλιτέχνες, από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, σπουδαστές εργαστηρίων φωτογραφίας και σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Τα έργα θα εκτεθούν στο χώρο της εκδήλωσης και θα εκδοθούν σε ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα.

Ταυτόχρονα η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα δώσει τη διάσταση της μνήμης για τα θύματα με σύνδρομο Down και συνολικά για τα ΑμεΑ μέσα από προβολές ταινιών, φωτογραφική έκθεση και συζήτηση. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στον ποιητή και ΑμεΑ Άρη Ταστάνη, ενώ θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ «Ανάξιος για ζωή».

Στην εκδήλωση θα λειτουργήσει Ποιητικό Καφενείο, με ανάγνωση ποιημάτων και παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας για το κάθε ποίημα και με τη δυνατότητα ελεύθερης συζήτησης. Ταυτόχρονα και παράλληλα θα γίνονται στους χώρους του σταθμού θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, video-προβολές κ.ά., όλα εμπνευσμένα από ποιήματα των εκδόσεων.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με γνωστούς ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, όπως ο Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανης της ΑΣΚΤ, η Πέπυ Ρηγοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η Λίνα Νικολαποπούλου, στιχουργός και την οποία θα συντονίσει η Κατερίνα Θανοπούλου, καθηγήτρια ειδικής εκπαίδευσης, ποιήτρια και Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική.

Ειδικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε σύγχρονους Ρώσους ποιητές (σε συνεργασία με το Πολιτιστικό κέντρο της Πρεσβείας της Ρωσικής Δημοκρατίας, καθώς και σε σύγχρονους Λατινοαμερικάνους ποιητές, σε συνεργασία με συλλογικότητες Λατινοαμερικάνων ποιητών και καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια του 2ημέρου θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια για πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες.

Σκοπός του διημέρου είναι να λειτουργήσει ως έναυσμα που θα ξαναβάλει την ποίηση και τις τέχνες στον κοινωνικό ημερολόγιο, ως αφετηρία προβληματισμού και προτάσεων για τον πολιτισμό, την ετερότητα, την ισοπολιτεία και την αλληλεγγύη, ως σημείο συνάντησης των εικαστικών τεχνών με το λόγο.

To όλο διήμερο, που στοχεύουμε να γίνει θεσμός, σχεδιάζεται, οργανώνεται και προβάλλεται από οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν άτομα από το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, της διαφήμισης, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού χώρου

Λίγα λόγια για την «Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία»:

Οι Καλλιτέχνες με αναπηρία έχουν δημιουργήσει ένα ζωντανό πολιτισμό τεχνών που ενσωματώνει την ατομική και συλλογική εμπειρία της αναπηρίας και συμβάλλει στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας μας. Παράλληλα και μέσα από την τέχνη προωθείται ο αγώνας για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Στόχος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία είναι:
Συσπείρωση και ανάδειξη των καλλιτεχνών με αναπηρία.
Ανάδειξη όσων ιστορικά περιθωριοποιήθηκαν εξ αιτίας της «μη κανονικότητας».
Διασφάλιση στην πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον των ΑμεΑ.
Διασφάλιση στην πρόσβαση στο περιεχόμενο της τέχνης.
Αξίωση ενεργής διοργάνωσης/συμμετοχής σε δράσεις που αφορούν τους ΑμεΑ.

Η κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία όλο το διάστημα της ενεργούς δράσης της έχει οργανώσει, συνδιοργανώσει ποικίλες δράσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, δρώμενα που αφορούν τον τομέα της αναπηρίας, ενώ έχουν πρωτοστατήσει στην ανάδειξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα σε θέματα τέχνης. Ενδεικτική και άκρως αποτελεσματική η τελευταία δράση τους σχετικά με την απόλυτη προσβασιμότητα στις ταινίες με την προβολή στην Ταινιοθήκη της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία».

Στο συγκεκριμένο διήμερο εκδηλώσεων, που περιγράφεται στην παρούσα επιστολή, η οπτική των ΑμεΑ εντάσσεται στο σύνολο των δράσεων, από τις συζητήσεις έως τα έργα των καλλιτεχνών, από την ταινία που θα προβληθεί έως την απόλυτη προσβασιμότητα στο χώρο αλλά και στις διερμηνείες.

Πηγή: zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου