Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ»: ένα παιχνίδι κατάλληλο για παιδιά με προβλήματα όρασης

Η πλειοψηφία των παιχνιδιών που κυκλοφορούν την ελληνική αγορά δεν απευθύνονται σε παιδιά με τύφλωση και αμβλυωπία, με αποτέλεσμα οι επιλογές που έχουν όσο αφορά τα επιτραπέζια παιχνίδια να είναι από πολύ περιορισμένες μέχρι ανύπαρκτες. 

Το επιτραπέζιο “Το ψάρεμα” της Ravensburger είναι ένα από τα λίγα παιχνίδια που δίνουν δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε παιδιά που δεν βλέπουν καθόλου, καθώς τα καλάμια του ψαρέματος είναι από πλαστικό υλικό που αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το αν ο παίκτης έχει πιάσει κάποιο ψάρι ή όχι και ανάλογα με το βάρος (μέγεθος) του αντικειμένου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα χάρτινο ενυδρείο, που εμποδίζει τους παίκτες να δουν αυτό που ψαρεύουν, εξισώνοντας όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την ικανότητα όρασης που έχουν. 

Το παιχνίδι παίζεται με τον κλασικό τρόπο. Σκοπός είναι να ψαρέψει κανείς από το ενυδρείο τα χάρτινα ψαράκια και τα αντικείμενα που δεν θα έπρεπε να είναι στο νερό (μπότα, κονσερβοκούτι κτλ). Οι παίκτες ψαρεύουν με την σειρά. Κάθε παίκτης βουτάει το καλάμι του στο ενυδρείο και προσπαθεί να εντοπίσει κάτι για να πιάσει. Το τράβηγμα του καλαμιού προς τα πάνω γίνεται πολύ προσεκτικά για να μην πέσει το ψάρι. Πάνω στα ψάρια και στα αντικείμενα υπάρχουν πόντοι (όχι σε Braille). Ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους είναι και ο νικητής. Όταν συμμετέχουν παίκτες με τύφλωση ή αμβλυωπία αντί για το μέτρημα των πόντων, μπορεί να γίνεται καταμέτρηση των ψαριών που έπιασε ο κάθε παίκτης (τα σκουπίδια που ψαρεύονται δεν μετριούνται, αλλά μπορούν να γίνουν αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με την οικολογική καταστροφή και τα σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές). 

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα εκλυστικό, με υπέροχα φωτεινά χρώματα και όμορφες εικόνες. Απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών, καθώς διαθέτει σιδερένιους κρίκους που μπορεί να τους καταπιούν τα μικρά παιδιά. Μια υπέροχη, πολύ διασκεδαστική επιλογή για όμορφες και ξέγνοιαστες ώρες παιχνιδιού.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου