Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Η χαρά της απόκτηση ενός μωρού κρατά μόλις έναν χρόνο

Όταν ένα ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί η ζωή του αλλάζει. Γεμίζει με ευτυχία. Μόνο που, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, η ευτυχία αυτή κρατά μόνο έναν χρόνο.

Ερευνητές από την Σχολή Οικονομικών του Παρισιού στη Γαλλία μελέτησαν εκατοντάδες νέους γονείς από τέσσερις χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία.
Σκοπός της έρευνας τους ήταν να διερευνήσουν πόσο διαρκεί η χαρά της απόκτησης ενός παιδιού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Λονδίνο, έδειξαν πως η θετική πλευρά της πατρότητας και της μητρότητας έχει διάρκεια μέχρι 12 μήνες.
Τι γίνεται μετά από τον έναν χρόνο; Όπως βρήκαν οι ειδικοί δεν καταγράφεται βελτίωση στην "υποκειμενική ευημερία" των ατόμων.
Το θετικό βέβαια είναι πως όταν κανείς έχει σύντροφο, τότε η χαρά που νιώθει αντέχει περισσότερο στο χρόνο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την ευτυχία των μαμάδων αλλά και των μπαμπάδων πριν και μετά την γέννηση των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η απόκτηση ενός παιδιού αυξάνει την ικανοποίηση για ζωή κατά 0,25 βαθμούς σε κλίμακα από το ένα έως το δέκα (με το δέκα να είναι η μέγιστη ικανοποίηση ) στους Βρετανούς γονείς. Η χαρά αυτή όμως πέφτει επικίνδυνα φθάνοντας στο μηδέν μετά από δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Αυστραλία αλλά και στη Γερμανία (στις ΗΠΑ δεν έγινε ανάλογη μελέτη). 

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Andrew Clark "με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η απόκτηση ενός παιδιού δεν έχει μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ατόμων. Αντιθέτως, με την απόκτηση συντρόφου, η ζωή μας βελτιώνεται και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το να αποκτήσεις ένα παιδί είναι μία καλή ιδέα. Η κίνηση αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα τουλάχιστον για δώδεκα μήνες, όχι όμως παραπάνω", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, υπό τον τίτλο: "Η προέλευση της ευτυχίας ".

Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου