Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

"Νοιάζομαι και Δρω" σε 150 σχολεία της Ελλάδας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας όπου το «εμείς» είναι σημαντικότερο από το «εγώ», υλοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και επεκτείνεται σε 150 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός», έχει οργανώσει και υλοποιεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, μετά από σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μάλιστα, κατά την πιλοτική -πρώτη- φάση υλοποίησης του προγράμματος το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, συμμετείχαν 321 εκπαιδευτικοί από 66 σχολεία σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι ενεργοποίησαν 5.498 μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, να αναλάβουν δράση στις τοπικές τους κοινότητες. Σε πολλές περιπτώσεις, η δραστηριότητα των μαθητών ξεκίνησε κύματα θετικής αλλαγής και δημιουργικής συμμετοχής στα κοινά για όλη την τοπική κοινωνία, με 7 στους 10 γονείς να συμμετέχουν συστηματικά στις κατά τόπους δράσεις.

Τα λόγια εκπαιδευτικού από την Αστυπάλαια αποτυπώνουν την επίδραση του «Νοιάζομαι και Δρω» πέρα από τα όρια της σχολικής κοινότητας: «Το πρόγραμμα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, γιατί πέρα από τους μαθητές, ενεπλάκησαν και οι γονείς, αλλά ακόμα και ο δήμαρχος του νησιού και οι τοπικοί φορείς». Η πιλοτική φάση χρηματοδοτήθηκε χάρη σε επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες», Διαχειριστής Επιχορήγησης του οποίου ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη για τα σχολεία της Αττικής, και ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδος.

Για την δεύτερη φάση υλοποίησής του, το «Νοιάζομαι και Δρω» με εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό υλικό θα υλοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε 150 σχολεία και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αναμένεται δε να επωφεληθούν πάνω από 450 εκπαιδευτικοί, πάνω από 9.000 μαθητές και δεκάδες χιλιάδες ακόμη συνάνθρωποί μας μέσα από τις δράσεις των σχολείων στις τοπικές τους κοινότητες.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, είναι ότι το εκπαιδευτικό του υλικό είναι διαθέσιμο ελεύθερα για το ευρύ κοινό στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://noiazomaikaidrw.gr/), και προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Σχολεία που συμμετείχαν είτε επισήμως, είτε "άτυπα" στην πιλοτική φάση, αναφέρουν συγκινητικά αποτελέσματα: «Είδα πάρα πολλά παιδιά που δεν ήταν στο πρόγραμμα να θέλουν να έρθουν, να μπαίνουν καινούργια άτομα και να δημιουργούν μια μεγάλη ομάδα ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης», ανέφερε εκπαιδευτικός από σχολείο της Λέσβου.

Καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης

Το «Νοιάζομαι και Δρω» στοχεύει στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στο σχολείο ως βασική διάσταση στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, μέσα από βιωματικές δράσεις και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές. Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη καθ’ ολόκληρη την διάρκεια της χρονιάς στους εκπαιδευτικούς και πλούσιο υλικό, με:

• ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό αποτελούμενο από 3 τεύχη για εκπαιδευτικούς και μαθητές,

• προτεινόμενες βιωματικές δράσεις, δραστηριότητες και θέματα συζήτησης και προβληματισμού για τους μαθητές, ώστε να βγουν από την τάξη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη λύση προβλημάτων της κοινότητας και της κοινωνίας τους,

• πλατφόρμα επικοινωνίας για την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών,

• εκπαίδευση από εξειδικευμένους συνεργάτες τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.

Πηγή: nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου