Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Επανέρχονται οι εμβολιασμοί Μantoux, αλλά τα εμβόλια δεν φτάνουν - Ποια παιδιά έχουν προτεραιότητα

Μετα τις αντιδράσεις για την κατάργηση του ολικού εμβολιασμού των μικρών παιδιών για την φυματίωση και την διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux στο νηπιαγωγείο το υπουργείο Υγείας τον επαναφέρει αλλά με την προυπόθεση ότι θα υπάρχει η ουσία φυματίνης που είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κατόπιν γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η σύσταση για τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης Mantoux διαμορφώνεται ως εξής : 

- στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας, όποτε δοθεί η ευκαιρία και κριθεί απαραίτητο, σε παιδιά που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: 
- παιδιά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες
 - παιδιά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης. 
- παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS). 
- παιδιά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης. 
- παιδιά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί. 
- σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο ο καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος στο νηπιαγωγείο συνεχίζεται προσωρινά ως μεταβατικό μέτρο. 

Σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη φυματίνης προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά των παραπάνω ομάδων αυξημένου κινδύνου. Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ). 

Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι όλα τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ιανουαρίου 2015 και τις τροποποιημένες συστάσεις του λόγω της έλλειψης ορισμένων πολυδυνάμων εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου