Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

UNICEF: Ένα στα επτά παιδιά υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σχεδόν ένα στα επτά παιδιά ζουν παγκοσμίως σε περιοχές με πολύ υψηλά επίπεδα ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως στη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα τα υπό ανάπτυξη σώματά τους να είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της UNICEF.

Η UNICEF κάλεσε τις σχεδόν 200 κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στο Μαρόκο από τις 7 - 18 Νοέμβρη, για συνομιλίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, να περιορίσουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για να βοηθήσουν αφενός την κλιματική αλλαγή αλλά και όλα αυτά τα παιδιά που επηρεάζονται. 

Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά, ή σχεδόν ένα στα επτά παιδιά σε όλο τον κόσμο, ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σύμφωνα με τη UNICEF υψηλότερα, τουλάχιστον έξι φορές πάνω, από τα επιτρεπτά όρια που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα 220 εκατομμύρια του συνόλου των παιδιών ζουν στη Νότια Ασία.

Ο εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake, δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας «σημαντικός παράγοντας που συμβάλει κάθε χρόνο στο θάνατο περίπου 600.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών», καθώς προκαλεί ασθένειες όπως είναι η πνευμονία.

«Οι ρύποι δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών με αποτέλεσμα να περιορίζεται το αίμα που πηγαίνει στον εγκέφαλο και τελικά να προκαλείται μόνιμη βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών» δήλωσε ο ίδιος. 

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά παιδιά» δήλωσε στο Reuters o Nicholas Rees, o ειδικός της UNICEF που πραγματοποίησε την οικονομική ανάλυση της έκθεσης που σχετίζεται με τις επιπτώσεις του κλίματος. 

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως σκότωσε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2012, μεταξύ των οποίων 127.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Οι εστίες της ρύπανσης είναι κυρίως εργοστάσια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, η σκόνη και η καύση των αποβλήτων. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται συχνά από άνθρακα ή με ξύλα σόμπες μαγείρεμα που χρησιμοποιείται στα σπίτια στις αναπτυσσόμενες χώρες, σκότωσαν ακόμα περισσότερους ανθρώπους, 4,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων 531.000 ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, είπε.

Η UNICEF τέλος εν όψει της συνάντησης του Μαρόκου καλεί στην επίσπευση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στην υγειονομική περίθαλψη, τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών στη ρύπανση καθώς και την ένταση της παρακολούθησης των επιπέδων μόλυνσης του αέρα. 

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου