Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Φωτογραφίες παιδιών στα social media: πού πρέπει να σταματάμε

Πώς μπορεί μια φωτογραφία του ανήλικου παιδιού σας να γίνει ένας εφιάλτης για όλη την οικογένεια; Η απάντηση σχετίζεται με την αγαπημένη συνήθεια των γονιών να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media. Οι ειδικοί τονίζουν: καμία φωτογραφία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Φωτογραφία Νο1: η έφηβη κόρη στη θάλασσα. Την «ανεβάζει» στο FB ο γονιός και την κοινοποιεί με περηφάνια.

Φωτογραφία Νο2: η έφηβη κόρη με σώμα κάποιας πορνοστάρ. Την ανεβάζει στο FB κάποιος άγνωστος Χ. Η έφηβη σε πολύ δύσκολη θέση επειδή η «πειραγμένη» μέσω φωτομοντάζ φωτογραφία της από τον άγνωστο Χ διέρρευσε στο σχολικό της περιβάλλον.

Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει…
Μια φωτογραφία στο διαδίκτυο εκθέτει το παιδί για πάντα

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού μας είναι να μην αναρτάμε απολύτως τίποτα για εκείνο γιατί οι φωτογραφίες θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους –και προς εκείνους που είναι «αρρωστημένα μυαλά».

Εξάλλου, δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού μας που «ανεβάσαμε» στο διαδίκτυο όταν ήταν 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα αναρτήσει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στη συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί ως ενήλικας… Και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο!

Ο σωστός χειρισμός
Διαγράφουμε όσες φωτογραφίες έχουμε αναρτήσει, ώστε να μην είναι διαθέσιμες στον οποιοδήποτε.
«Κρύβουμε» από το χρονολόγιο τις φωτογραφίες που έχουν «ανεβάσει» άλλοι με εμάς και τα παιδιά (δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις διαγράψουμε, μόνο αυτός που τις «ανέβασε» μπορεί να το κάνει αυτό).
Επιλέγουμε στις ρυθμίσεις του social να βλέπουν τις φωτογραφίες μας μόνο οι «φίλοι» μας.
Κάνουμε ρύθμιση ώστε να ενημερωνόμαστε κάθε φορά που κάποιος μας κάνει tag σε μια φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνουμε πριν δημοσιευτεί.
Ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αναρτούν φωτογραφίες όπου εμφανίζονται τα παιδιά μας.

Η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών

Η είδηση, πριν από λίγες ημέρες στον διεθνή Τύπο, ότι μία 18χρονη στην Αυστρία μήνυσε τους γονείς της γιατί αναρτούσαν φωτογραφίες της ίδιας όταν ήταν παιδί και έφηβη στο facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή της, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά της, έκανε τον γύρο του κόσμου και ειδικοί έσπευσαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τελικά, να ανεβάζουν οι γονείς φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο»;

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται καταρχήν για μία παράνομη ενέργεια. Χρειάζεται όμως να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, της ιδιωτικής τους ζωής, αλλά και στη σημασία που έχει η εξασφάλιση της προηγούμενηςσυγκατάθεσης των παιδιών τους, κυρίως των εφήβων.

«Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το εάν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το παιδί, αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές που το φέρνουν σε δύσκολη θέση, τώρα ή στο μέλλον, ή όχι, δεν παύουν να αποτελούν προσωπικά δεδομένα και κομμάτι του «ψηφιακού αποτυπώματός» του» τονίζει οΣυνήγορος του Παιδιού.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ιδιωτική ζωή των ανηλίκων πρέπει να προστατεύεται («Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του», Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ν. 2101/92, άρθρο 16).

Για το ζήτημα αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η γνώμη του παιδιού, δεδομένου ότι το θέμα το αφορά άμεσα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 12 του προαναφερθέντος νόμου («Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητάς του….»)».

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι όλοι πρέπει να έχουμε συνείδηση πως τα προσωπικά δεδομένα είναι προστατευόμενο έννομο αγαθό για όλους μας, παιδιά, εφήβους, ενηλίκους.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου