Προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους μαθητές. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων ανοίγει διάπλατα τις πύλες του σε άπορα παιδιά για πέμπτη συνεχή χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «χτυπά» κόκκινο.
«Εδώ και δύο χρόνια το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι αναγνωρισμένος θεσμός του δήμου Αθηναίων. Πέρσι εξυπηρετήσαμε 214 παιδιά με 62 εθελοντές, φέτος είμαστε ακόμα στη διαδικασία εγγραφών των μαθητών και ερχόμαστε σε επαφή με νέους εθελοντές ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες. Παρατηρείται αυξητική συμμετοχή των μαθητών τα δύο τελευταία χρόνια, στα οποία ο θεσμός λειτουργεί πιο εντατικά», δηλώνει στο in.gr η φιλόλογος Αγγελική Νικητοπούλου, μια από τις συντονίστριες του προγράμματος.
Αποτελεί «καταφύγιο» άπορων μαθητών του δήμου Αθηναίων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες. Μια θέση στην εκπαίδευση διεκδικούν και παιδιά άλλων εθνικοτήτων που προσέρχονται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.
Η παρατεταμένη ύφεση οδήγησε στην προσθήκη νέων τμημάτων τα τελευταία χρόνια. «Για κάθε τάξη δεν υπάρχει μόνο ένα τμήμα. Οι ανάγκες ήταν τέτοιες που αναγκαστήκαμε πέρσι να σπάσουμε τα τμήματα ώστε να μην είναι πολυάριθμα» επισημαίνει η κ. Νικητοπούλου.
Ενθαρρυντικά σημάδια άφησε η περσινή επιτυχία, καθώς 20 από τους 30 μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η πλειοψηφία των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από τάξεις του Λυκείου, ενώ η παρακολούθηση των μαθητών στο Φροντιστήριο δεν αποκλείει και αποφοίτους.
«Πολλοί απόφοιτοι περασμένων ετών που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έρχονται σε εμάς» αναφέρει η κ. Νικητοπούλου.
Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, που φιλοξενείται στο 8ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Νικοπόλεως 33, Κάτω Πατήσια) οι εγγραφές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά στα έγγραφα που απαιτούνται για τη διαδικασία της εγγραφής, η κ. Νικητοπούλου υπογραμμίζει: «Εάν ο μαθητής είναι νέος, δεν είχε παρακολουθήσει δηλαδή κάποια τάξη περσινή, πρέπει να προσέλθει στον χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου μαζί με τον γονέα ή τον κηδεμόνα του, εάν δεν είναι απόφοιτος, και να προσκομίσουν μια φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του μαθητή ή του γονέα εάν δεν υπάρχει του μαθητή, ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ που να αποδεικνύει την διεύθυνσή του, μια βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο του και ένα τελευταίο εκκαθαριστικό της Εφορίας».
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου